Aquest 2012, doncs, ha celebrat 25 anys. I ho ha celebrat bé ja que l'any li ha donat protagonisme en moments històrics. Així, per exemple, el diari The Guardian i la xarxa social Tumblr van cobrir els debats presidencial de les eleccions als EUA a través de gifs animats.
Els Jocs Olímpics de Londres també han deixat una llarga fila de fitxers gifs. Per exemple, The Atlantic Wire explicava a través de múltiples gifs animats per què les gimnastes nord-americanes van guanyar les russes.
El Cap d'Any a Times Square també va ser retransmès en directe via gifs gràcies a l'acord entre Tumblr, Times Square Alliance i Livestream.
El Diccionari Oxford cada any tria una 'paraula de l'any', que incorpora al seu corpus un cop que ha comprovat que la seva difusió i acceptació són àmplies. Aquest 2012, la paraula de l'any va ser GIF. No només s'accepta al diccionari com a substantiu sinó que també s'accepta com a verb. To gif , doncs, s'entén com l'acció de crear una seqüència animada d'imatges.
Els gifs animats han circulat molt per les xarxes socials, especialment Tumblr. Ho ha facilitat el sorgiment de diverses aplicacions per a mòbil que en faciliten la creació. Mashable recollia els millors clips creats per la comunitat al voltant de l'aplicació GifBoom.
L'evolució del gif animat, afegint-hi tecnologia digital i software d'edició fotogràfica, és el cinemagraph. Va néixer el febrer de 2011, de la mà de la fotògrafa Jamie Becki del dissenyador gràfic Kevin Burg. En parlava fa un temps en la col·laboració que vaig fer aportant continguts al blog de Camaloon.
Aquí n'hi trobareu uns quants més, també molt xulos.
Tornant al gif, el 2012 se li va dedicar una exposició tant en línia com físicament en el marc de la Miami Art Week amb el títol Moving the still. A GIF Festival.
Si en voleu saber, també podeu llegir l'article de Mashable Return of the GIF: how loops conquered social in 2012 i consultar aquest vídeo que explica la història del gif.