. El blog de la Núria Masdéu: Ubicació de Data Centers

29.7.08

Ubicació de Data Centers

Llegeixo a GigaOm que Rússia podria ser la ubicació ideal per als Data Centers d'empreses com Google, Microsoft o Yahoo! La raó principal és la capacitat hidroelèctrica de RusHydro, que pot produir 25 gigawatts d'electricitat.

Els Data Centers requereixen un consum energètic molt alt, que força aquestes empreses a buscar ubicacions properes a fonts energètiques a poder ser en climes freds, estalviant així energia en refrigeració i en transport energètic.

Microsoft ja en té un de previst a Sibèria i Google sembla que es mou per expandir la seva presència a Rússia amb l'adquisició de Rambler.

El problema principal és la manca d'infrastructura d'entrada i sortida de Rússia. Però fa pocs dies es va posar en funcionament un nou cable de 570 km amb una capacitat de 640 Gbps entre Rússia i el Japó.

En aquest altre article veig que Google va gastar 1,9 mil milions de dòlars l'any 2006 mentre l'any següent, el 2007, en van ser 2,4 mil milions. Els principals criteris de Google per decidir la ubicació de nous Data Centers són:
  • Grans quantitats d'electricitat barata
  • Energia verda
  • Proximitat a rius i llacs (grans quantitats d'aigua destinades a la refrigeració)
  • Grans extensions de terra (afavoreixen la privacitat i la seguretat)
  • Distància en relació a d'altres Data Centers de Google
  • Incentius fiscals
En aquest altre article llegeixo l'estimació següent:

Es rumoreja que Google disposa entre mig milió i un milió de màquines en Data Centers a tot el món.

Cada màquina consumeix uns 500 watts d'energia, incloent el sistema de refrigeració.

Per tant, en el pitjor dels casos, suposant que són un milió de màquines que necessiten 500 watts d'energia per hora, és un total de mig gigawatt per hora. És l'equivalent a la meitat del que una ciutat de la mida de San Francisco necessita cada hora.

En aquesta plana
hi trobareu un mapa amb els Data Centers de Google, creat per pingdom.