. El blog de la Núria Masdéu: Wolfram, la nova baula d'internet?

4.5.09

Wolfram, la nova baula d'internet?

Llegia a Writing for the Web que a finals d'aquest mes es donarà a conèixer un nou software per a la web que serà revolucionari i que podria arraconar gegants com Google.

Aquest nou software es coneix amb el nom de Wolfram i podria representar un salt evolutiu en el desenvolupament d'internet. Sembla que entendria les preguntes i proporcionaria respostes precises i específiques com mai fins ara no ens ha proporcionat el web.

Segons recull The Independent, Tom Simpson, autor del blog Convergenceofeverything.com, diu: "Què implica exactament? Un nou paradigma per utilitzar els ordinadors i el web? Probablement. L'emergència de la intel·ligència artificial i un salt cap a l'internet que s'autorganitza? Probablement... Penso que podria ser gros".

La innovació rau en l'habilitat de resoldre qüestions sobre la marxa, segons el seu inventor, el britànic Dr. Stephen Wolfram. Si se li demana comparar l'alçada de l'Everest amb la longitud del pont Golden Gate, t'ho compara. O si se li demana quin temps feia a Londres el dia que John F. Kennedy va ser assassinat, creua dades i aporta la resposta. Se li demana re sostingut major i tocarà l'escala. Se li demana quan tindrà lloc un nou eclipsi sobre una ciutat concreta o la ubicació exacta de l'Estació Internacional, i te'n proporciona les dades.

El Dr. Wolfram, de 49 anys, educat a Eton i actualment resident als EUA, explica que "volia fer que el coneixement que hem acumulat en la nostra civilització fos computaritzable". I afegeix que no estava segur que fos possible i que està "sorprès que hagi sortit tan bé".

Doctorat en física als 20 anys, explica que el llançament del Wolfram Alpha serà tot just l'inici del projecte. Aquest software es basa en un programari matemàtic, una eina estàndard per a científics, enginyers i acadèmics per tractar amb la matemàtica complexa. En idear-se per a professionals i acadèmics, els resultats quant a cultura popular són comparablement més pobres.

L'eina serà d'ús gratuït i treballarà sobre internet i bases de dades privades. El Dr. Wolfram creu que caldran un miler de persones per mantenir les bases de dades actualitzades.