. El blog de la Núria Masdéu: Aprendre català on line

19.6.06

Aprendre català on line

Tot remenant per la xarxa i entre correus, he vist aquest subweb dins el Voice Of America (VOA) l'Special English. Learn American English and Much More. Resulta que l'emissora VOA va inicar l'any 1959 les primeres emissions d'Special English amb l'objectiu de comunicar-se per ràdio en un anglès simple i clar amb persones de llengua nativa diferent a l'anglès.

Ben aviat, va resultar ser dels programes més populars i seguits. Les claus: un vocabulari al voltant de les 1500 paraules, la majoria mots simples que descriuen objectes, accions o emocions. Els redactors utilitzen frases senzilles i simples, que només contenen una idea. Utilitzen la veu activa, no fan ús de girs idiomàtics i llegeixen a poc a poc.

Tot això ho traslladen a la web: lectures de les notícies que també ofereixen escrites, lectura de peces relatives a la història dels EUA, sobre economia, guerres, medi ambient... recursos lingüístics, històrics... jocs on line per aprendre vocabulari, fonètica... podcasts, històries per correu, feeds...

Amb tot això, em pregunto: i en català? Tenim alguna cosa d'aquestes característiques? Vaig a Google i provo sort amb 'aprendre catala'. Vet aquí alguns dels resultats que m'han semblat més interessants:
  • Interc@t: una iniciativa dels serveis lingüístics de nou universitats catalanes i de la Direcció General d'Universitats. Amb tres espais diferenciats. El primer, per aprendre català amb diversos recursos on line. El segon, que fomenta la interrelació. I l'últim, que vol ser una guia de Catalunya. Per cert, molt bona la guia de butxaca per tenir una bona estada; 30 pistes per no perdre's culturalment!

  • Autoaprenentatge de català: recull de recursos oferts pel Gencat.cat. Amb un directori de centres d'autoaprenentatge, recursos on line externs a la Generalitat i una sèrie de dictats en línia. No us perdeu aquest! (qui farà bé la doble ela, així?)

  • Serveis universitaris: moltes universitats dels Països Catalans disposen d'un servei d'aprenentatge del català o bé d'un recull de recursos per fer-ho. Pompeu Fabra, Jaume I, UPC, per posar-ne només uns exemples.

  • Normalització Lingüística: té una secció d'autoaprenentatge. Bàsicament, un recull de links als serveis del Gencat.cat i de les Universitat catalanes.
Amb tot això, i ficant-me en la pell d'un amb voluntat d'aprendre català... ho veig una mica negre!

Potser als mitjans de comunicació públics?
  • Ésadir: l'eina creada des de Catalunya Ràdio i TV3 per als seus propis treballadors però que és útil a molta més gent. Amb un corpus de 13357 entrades, treballa la gramàtica, el lèxic, les convencions de llenguatge, gràfiques i de traducció, a banda d'una bibliografia i ajudes on line. El més destacable és que també fa transcripcions fonètiques de les paraules de més actualitat i de pronúncia dificultosa. Ex: Eidur Gudjohnsen. Potser podria penjar-se un petit mp3, però?
No sé si vosaltres coneixeu eines de l'estil de l'Special English del VOA en català... si és així i les voleu indicar als comentaris, anirem ampliant la llista.

Fora de l'estricte aprenentatge de la llengua, ressalto el RodaMots - Cada dia un mot. Una feina extensíssima i boníssima per a l'ampliació i perfeccionament del català. De dilluns a divendres es rep un correu amb una paraula catalana: se la defineix, se n'esclareix l'arrel etimològica, se la contextualitza en diversos textos literaris i s'hi adjunta una cita d'autors, filòsofs i pensadors diversos. És una mica el mateix que A word a day (en aquest cas, a més, s'adjunta un link a un mp3 per sentir la pronúncia de la paraula en qüestió). Subscriviu-vos-hi, que val molt la pena!

2 comentaris:

Elisa ha dit...

Hola Núria. Gràcies per la teva recopilació de recursos per aprendre català. Tot buscant, n'he trobat una altre: www.cursdecatala.com

Núria ha dit...

Moltes gràcies, Elisa. D'aquesta entrada meva ja en fa gairebé 10 anys!