. El blog de la Núria Masdéu: 09.2006

29.9.06

De vegades només cal una abraçada

Free hugs o Abraçades gratis, aquesta és l'aportació de Juan Mann en aquesta societat sovint anònima i mancada de contacte. Tot va començar fa un temps, amb el que Mann entén com a emoció fast food.

Les abraçades gratuïtes van tenir tant èxit que la policia va decidir prohibir-les. Mann va aconseguir recollir les 10.000 signatures que necessitava i les va presentar a les autoritats. Aquesta és la campanya de Free Hugs.

Divendres passat es va penjar un vídeo al YouTube. Avui a l'hora de fer aquest post, s'ha vist 1.117.235 vegades i té més de 7000 comentaris. Passa-ho!

28.9.06

Concurs de disseny de plantilles

Llegeixo a naciodigital.com que OpenOffice.org, amb WorldLabel.com, organitzen un concurs de disseny de plantilles per al primer. El termini per presentar treballs finalitza el 13 d'octubre, dia del seu aniversari.

Segons l'OpenOffice ja són 50 milions de persones les qui utilitzen la seva suite informàtica i els guanyadors, a banda de repartir-se 5000 dòlars, podran incloure els seus treballs en els sets d'instal·lació del web.

Algú s'hi anima?

Explicar gràficament esdeveniments transcorreguts durant un període de temps

Internet és un dels mitjans ideals per explicar gràficament, tipus infografia, els esdeveniments que tenen lloc en períodes de temps. Darrerament, he trobat arxius d'aquest tipus.

El primer, relatiu a l'11S. Es tracta d'un article que va publicar la BBC en el seu moment per mostrar com han canviat els EUA des dels atacs del 2001. Mostra estadístiques de l'última dècada relatives a defensa, trànsit aeri, popularitat presidencial, estigmatització dels musulmans i preocupació per Bin Laden (clicant sobre els trianglets de la part inferior del gràfic obtindreu informació relativa a esdeveniments succeïts en aquell moment).

El segon, Maps of war. L'he localitzat a través de Mirá i és relatiu a la guerra de l'Iraq. Hi veig sis animacions: història de l'Imperialisme a l'Orient Mitjà (5000 anys d'història explicats en 90 segons); Iraq, cambra cuirassada; signes d'ocupació, fotografies de satèl·lit del palau de Saddam; xiïtes contra sunnites; les presons secretes de la CIA; i la recaptura de Fallujah.

No us perdeu el primer, el de 5000 anys d'història en 90 segons!

23.9.06

L'estat del web per Estats

He trobat aquest enllaç a una sèrie d'articles del Read / Write Web que estudien l'estat del web per Estats. Específicament, analitzen els índexs de penetració d'internet i destaquen els webs més utilitzats pels ciutadans.

De moment, han tret un d'aquests estudis per: França, Alemanya, els Països Baixos, Polònia, Corea, el Regne Unit, Rússia, Espanya, la Xina, Turquia, Itàlia i el Brasil.

Destaquen especialment les novetats en xarxes socials i web 2.0.

La vida no és mòbil

Fa uns dies comentava l'odissea que va suposar canviar de terminal mòbil, mantenint-me a Vodafone.

Doncs bé, he trobat el resultat en tornant de vacances: set cartes amb un contracte en cada una d'elles amb Vodafone (vaig signar permanència amb ells).

Vegeu com funcionen aquesta gent!!

21.9.06

Navegar d'incògnit

Ja tenim a la nostra disposició un navegador que ens assegura l'anonimat en les nostres rutes per internet. Llegeixo a la BBCNews que es tracta d'una extensió del Firefox, anomenada Torpark, creada per un grup de hacking, Hacktivismo, i que utilitza tecnologia amb el suport del grup de drets digitals Electronic Frontier Foundation.

Aquest programa és prou petit per portar-lo en una memòria flash, pel que, des de qualsevol ordinador, ens podem assegurar l'anonimat. Sembla una bona solució per a tots els qui estan preocupats per la seva privacitat a internet.

17.9.06

Apagada analògica als Països Baixos, justícia social on line a l'Àfrica i adaptació en còmic de l'11S

Als Països Baixos apaguen la televisió analògica el proper 27 de novembre. Apagaran tres cades nacionals i tretze de regionals. Són, per tant, el primer país d'Europa a ser completament digitals.

Pambazuka News. Es tracta d'un dels fòrums de justícia social a l'Àfrica més grans. Compta amb 60.000 subscriptors del seu butlletí setmanal i compta amb una versió en anglès i una altra en francès tant del web com del butlletí.

Aquesta plataforma ha creat tota una nova àrea per incloure blogs amb la creació d'una xarxa de dones blogueres de Nigèria. Alhora, ha continuat donant suport als drets de les dones al voltant d'una xarxa civil panafricana, oferint informació sobre els drets de les dones. El seu compromís l'ha portat a obrir un blog i una llista de correu per donar suport a la campanya de la societat civil del Sudan per evitar que el Sudan obtingui la presidència de la Unió Africana. Preveuen que, en un futur, trauran una edició en àrab i faran ús de l'àudio i el vídeo per donar veu als ciutadans.

Pambazuka significa despetar-se o aixecar-se en Kiswahili.

Tot i amb retard, aquí hi ha l'enllaç de l'adaptació gràfica de l'11S feta per

La Harvard Extension School imparteix classes al Second Life

La Harvard Law School, específicament la Harvard Extension School imparteix part de l'assignatura CyberOne: Law in the Court of Public Opinion al Second Life (SL).

Segons Rebecca Nesson, professora encarregada de les sessions al SL, "els estudiants aprendran de móns virtuals alhora que experimentaran la seva classe en un món virtual. Serà una educació excitant per a tots nosaltres".

Aquí hi ha l'aula; també hi podeu veure un vídeo en què els professors expliquen com funcionarà l'experiència.

Tanquen una ràdio a Somàlia, requisen un diari al Sudan i amaguen vídeos a la Xina

Llegeixo a l'ABCNews International que els militars islamistes que controlen bona part del sud de Somàlia han tancat una ràdio, Radio Jowhar, per emetre música i cançons d'amor. Sembla que emergeix un nou règim talibà. De moment, ja s'ha prohibit l'exhibició de cinema, s'ha fuetejat públicament drogradictes i s'ha interromput un casament perquè una banda tocava i homes i dones socialitzaven junts.

Al Sudan les forces de seguretat van confiscar l'edició de dissabte 9 de setembre del diari independent Al Sudani. La redacció del diari, llegeixo a Middle East Times, ho considera un càstig a la cobertura que el diari va fer de les protestes ciutadanes contra les retallades dels subsidis de fuel i sucre.

Finalment, a la Xina el govern intenta amagar els vídeos que testimonis van gravar en la repressió efectuada per la policia quan un centenar de persones van prendre els carrers de Rui'an. Protestaven pel que consideraven un engany de la policia: les forces de seguretat van concloure que la mort d'una jove professora era un suïcidi. Els seus familiars i alumnes entenen que la policia tapa alguna cosa i surten al carrer per protestar. Alguns testimonis graven petits clips amb els mòbils o altres aparells i els pugen en servidors de vídeo xinesos. En qüestió d'hores s'han esfumat. Almenys tres arxius han reaparegut al You Tube o al Photobucket.