. El blog de la Núria Masdéu: 11.2006

29.11.06

El premi Pulitzer podrà premiar elements periodístics web 2.0

Llegeixo que els Pulitzer de periodisme que s'atorgaran l'any vinent podran premiar materials on line com bases de dades, gràfics interactius, blogs, passis de diapositives i streaming de vídeo gràcies al canvi en les normes per a la seva adjudicació.

Cada un d'aquests elements contarà com un element en el total d'ítems, impresos o on line, permesos en cada entrada.

L'any passat es va obrir la convocatòria a contingut on line però l'únic que es permetia presentar-hi eren històries explicades amb text i imatges. A totes les categories una entrada pot contenir material on line però ha de contenir igualment material de l'edició impresa, excepte en les categories de breaking news reporting i breaking news photography, que romanen obertes al material publicat al web del diari.

27.11.06

Fer un milió de dòlars al Second Life en 30 mesos

Llegeixo que Anshe Chung ha anunciat oficialment que ha acumulat l'equivalent de més d'un milió de dòlars EUA a Second Life (SL): 36 km2 de terres, stocks en empreses virtuals, diversos milions de Linden Dollars (moneda pròpia de SL), botigues...

Tot plegat, en 30 mesos i amb una inversió inicial de 9,95 dòlars.

Anshe Chung és Ailin Graef, nascuda i crescuda a Hubei (Xina), actualment vivint a Alemanya. Amb el seu marit han fundat l'Anshe Chung Studios, amb oficines a Wuhan (Xina). L'empresa ha estat finançada íntegrament amb els beneficis obtinguts a SL. Properament ampliaran personal: de 25 a 50 persones.

Impressionant!

21.11.06

Altres tipus de fractures digitals

Jakob Nielsen, el gurú de la usabilitat, alerta en el darrer butlletí Alertbox de les altres fractures digitals, a banda de l'econòmica:



  • La fractura provinent de la baixa capacitat lectora i de comprensió de textos de part important de la població. Nielsen parla del 40% als EUA. Desconec les estadístiques per a casa nostra (tot i que tinc l'esperança que el percentatge sigui molt inferior!!!). Però seria un fet a tenir en compte especialment per les administracions públiques amb presència a internet.
    Nielsen és taxatiu: aquest és el major problema d'usabilitat. Aquí hi ha els seus consells per a aquest col·lectiu.
    El segon gran problema d'usabilitat és, segons Nielsen, el que afecta les persones grans. Trobareu l'extracte de l'estudi no gratuït on recull els seus consells per als seniors aquí.

  • La fractura de la participació. Les xifres situen en el 90% les persones que no participen en les comunitats virtuals que visiten, el 9% ho fan esporàdicament i l'1% engloba els més participatius.

Què faríeu si us trobéssiu en Schumacher a la benzinera?

Divertida campanya de màrqueting viral en la qual Michael Schumacher apareix en una benzinera sense que els clients ho sàpiguen. Hi ha diversos clips. En aquest primer l'expilot de Fórmula 1 s'està dret i quiet a manera de cartell.




En aquest segon, un conductor es troba com si fos ell qui participés en una cursa.




Via Mirá.

17.11.06

Directori de Blocs terrassencs

Al DRAC telemàtic hem posat en funcionament un directori de Blocs terrassencs, a blocs.terrassa.com. La idea és recollir, llistar i ordenar els blogs que s'escriuen des de Terrassa. De moment ja n'hi ha una quarantena i al site hi ha un formulari per enviar-ne i que siguin inclosos al directori.

13.11.06

La publicitat als blogs

Llegeixo a Baquía que s'ha fet públic un estudi sobre la influència de les opinions expressades als blogs. Segons aquest estudi d'Ipsos MORI, els blogs s'han convertit en una font d'informació més fiable que els anuncis de televisió i el màrqueting a través del correu electrònic.

S'han enquestat 2200 europeus. Al voltant d'un terç ha dit que havia canviat d'idea sobre alguna compra després de llegir comentaris negatius d'altres usuaris a internet. Aquí ve l'oportunitat de les empreses per començar a fer gestió de les reputacions de marques i productes on line.

D'altra banda, gràcies a telendro.com.es, veig que ha nascut una nova iniciativa per vehicular la publicitat en els blogs. Es tracta de ReviewMe, un sistema pel qual es paga als bloguers perquè revisin/analitzin productes al seu blog. Els posts que són publicitat es mostren identificats com a tal. I, per cada post de publicitat es cobra entre 20 i 200 dòlars.

Els anunciants són qui trien el blog al qual volen ser revisats. Si un blog està interessat a guanyar uns dinerons, cal que obri un compte amb ReviewMe, que li analitzarà el blog (audiència). Depenent de les visites, el bloger cobrarà més o menys.

Penso que pot ser una bona opció: així ens estalviem, com a mínim, la publicitat encoberta.

10.11.06

El màxim: 4 segons per descarregar una plana

Segons publica la BBC, un estudi revela que els compradors online marxen si, com a màxim en 4 segons, no se'ls ha descarregat la plana. Així hi responien el 75% dels 1058 individus entrevistats. Aquests 4 segons són la meitat del que se solien esperar els individus en el primer boom de compra on line.

L'inconvenient de trigar a aparèixer apareix just darrere dels preus alts i els ports. Una tercera part dels individus enquestats abandonen el lloc si triga, si és massa difícil navegar-hi o si el procés de pagament és massa llarg.

L'estudi ha posat de relleu que l'experiència que els compradors tenen amb el web afecta la visió general que tenen de l'empresa. Un 30% d'aquests, ho explicarien a la família i als amics.

Finalment, de les 500 primeres botigues dels EUA, gairebé la meitat triguen més de 4 segons a finalitzar la compra.

9.11.06

Guia de Digg per a principiants

Per als principiants ens pots interessar aquesta guia del Digg que podem trobar al blog Pronet Advertising (Personal experiences in successful online marketing).

S'hi explica què és el Digg, què hi podem trobar, per què ens pot servir, què és l'efecte Digg, a banda de trobar-hi altres recursos alternatius.

4.11.06

24 hores contra la censura a internet

Reporters sense fronteres organitza una jornada de protesta contra la censura a internet. La cita, del dimarts 7 al dimecres 8 de novembre.

Segons dades seves, actualment hi ha més de 60 ciberdissidents empresonats en tot el món per intentar expressar-se a internet. A la Xina, Tunísia i Egipte manifestar una opinió en un blog o en un lloc web pot portar a la presó.

Es demana connectar-se al llob web de Reportes sense fronteres i:
  • Descobrir els 13 forats negre al món i fer-los desaparèixer
  • Gravar un missatge per al fundador de Yahoo!, primera empresa a censurar el propi buscador per agradar a les autoritats xineses.
  • Obrir un blog a rsfblog
  • Visitar la nova versió del web en àrab

3.11.06

El paper dels periodistes en les redaccions on line

L'Online News Association (ONA) anuncia la publicació d'un nou estudi sobre les habilitats i característiques de les redaccions on line. L'estudi és de la Medill School of Journalism amb la col·laboració de l'ONA.

L'estudi, realitzat amb unes 450 respostes de responsables de mitjans on line, distingeix diverses habilitats:
  • Actituds i intangibles.
    El que fa diferent el periodisme on line no són els aspectes tècnics sinó una manera diferent de pensar: aprendre coses noves, ser multitasca i treballar en equip, sobretot. A banda, prestar molta atenció als detalls i tenir habilitat per treballar sota pressió.
    En la majoria dels casos, es demana voluntat d'aprendre noves tecnologies en el moment que es lloga un periodista i, un cop ja és assalariat, que estigui al cas de les novetats tecnològiques.

  • Habilitats d'edició i escriptura.
    La majoria de respostes apel·laven la visió crítica de les notícies, gramàtica i estil, escriptura de titulars i titolets per a web i l'habilitat per combinar i escurçar la història.

  • Creació de contingut.
    Segons aquest estudi, alguns mitjans esperen que els seus periodistes escriguin contingut mentre que, d'altres, esperen que el maneguin.

  • Eines de producció on line.
    S'espera un mínim coneixement de la varietat de tecnologies. En alguns casos, però, és menys important que les habilitats d'edició i escriptura. Es demanen coneixements d'HTML, de Photoshop, de gestors de continguts, usabilitat web, Dreamweaver, disseny web, multimèdia, CSS, Flash, scripting (PHP, ASP), Javascript, anàlisi de dades i disseny i administració de bases de dades.
    Els més sol·licitats són HTML, Photoshop i de gestors de continguts.

Reformes de fons en la premsa a França

La Nouvelles Messageries de la presse parisienne estudia implantar un pla estratègic per fer front als problemes de distribució de la premsa per als propers cinc anys. Tot i que els detalls del pla encara són secrets ha trascendit que diverses patronals del sector hi col·laboren per frenar la davallada general de la difusió de la premsa a França.

L'objectiu seria arribar als 33.000 punts de venda de premsa tradicional de proximitat l'any 2010, uns 5000 més que actualment.

Segons dades de Christophe Chenut, director general de L'Equipe i president de la comissió de distribució de l'SPQN (Syndicat de la presse quotidienne nationale), quan un punt de venda tradicional tanca, la pèrdua mitjana de venda de diaris s'estima al voltant del 30% en la zona concreta (els altres punts de venda de la zona no recuperen la totalitat de la clientela).

No només a França hi ha problemes amb la premsa. Als EUA la circulació de diaris també baixa, en picat.

1.11.06

TINETJornada

Tinet, la xarxa ciutadana nascuda al Camp de Tarragona, organitza la TINETJornada per al proper dissabte 11 de novembre. Tractaran les possibilitats de futur a mig termini d'Internet i les TIC; concretament, es parlarà dels continguts audiovisuals i els dispositius mòbils de darrera generació.

Segons informen, l'objectiu de la TINETJornada, és preparar-nos adequadament al canvi cultural que suposa l’aplicació pràctica de les innovacions tecnològiques, apropant-nos a temes d’avantguarda i d’innovació d’Internet i de les TIC.

El termini d’inscripció acaba el 8 de novembre de 2006. La jornada té lloc a la Diputació de Tarragona.