. El blog de la Núria Masdéu: 10.2009

28.10.09

Com serà internet, d'aquí cinc anys?

Segons el CEO de Google, Eric Schmidt, internet:
  • Serà dominat pel contingut xinès
  • Els adolescents d'avui són el model de com serà internet: d'aplicació a aplicació a aplicació...
  • Cinc anys són un factor de deu en la llei de Moore: els ordinadors seran capaços de molt més
  • Hi haurà banda ampla per sobre dels 100Mb i les diferències de distribució entre TV, ràdio i el web desapareixeran.
  • El contingut avançarà cap al vídeo
  • En paraules textuals, "la informació en temps real és tant important i valuosa com la resta d'informació i volem incloure-la en els resultats de cerca"
  • Hi ha moltes altres empreses, a banda de Twitter i Facebook, fent informació en temps real
  • "Es pot indexar la informació en temps real, però com la jerarquitzem?"
  • La gent escoltarà el que digui l'altra gent més que les fonts d'informació tradicionals. Aprendre com jerarquitzar-ho és "el gran repte d'aquesta era".
A ReadWriteWeb han extret un vídeo de 6 minuts on s'hi recullen aquests punts principals. És aquest:



El vídeo original dura 45 minuts. També s'hi diu que el sistema operatiu Google Netbook sortirà l'any que ve.


Les raccions americanes de menjar d'ara i les de fa vint anys



Ho he vist a PSFK.

A Divine Caroline hi llegeixo que els anys 70 al voltant del 47% dels nordamericans eren obesos o tenien sobrepes. Ara són el 66%.

Potser també us pot interessar El menjar que llencen els britànics.

Internet, mòbils i desenvolupament

Llegeixo diverses iniciatives relacionades amb internet, els mòbils i el desenvolupament a l'Àfrica.

D'una banda, l'Escacc -que ha estrenat web recentment- es fa ressò de l'informe realitzat per la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD) que indica que, en cinc anys (2003 a 2008), els abonats a la telefonia mòbil van passar de 54 milions a gairebé 350. Justament, fa un temps deia que el 49% de la població mundial ja disposava de mòbil.

Els usos que es fa del telèfon mòbil a l'Àfrica són força més diversos que aquí: banca online, compra-venda, aprenentatge, lluita contra la sida, periodisme mòbil...

A Smart Mobs llegia que podria ser que veiéssim una nova generació d'aplicacions procedents de l'Àfrica. És l'Àfrica dels negocis que presentaven ara fa unes setmanes a l'Update d'Infonomia.

En aquest continent, la penetració del mòbil és major que la d'internet, especialment en àrees rurals. Ara bé, recentment es va completar la connexió del primer cable submarí a l'Àfrica de l'est que hi portarà l'internet de banda ampla i, d'altra banda, el Banc Mundial ha anunciat que invertirà 146 milions d'euros en el desenvolupament de les infraestructures d'internet d'alta velocitat a la regió central africana i en fer-ne els serveis més accessibles a la població.

Justament aquesta població paga fins tarifes el doble de cares que a la resta del continent i, comparat amb la resta del món, paguen fins al triple que nosaltres.

El Camerún, el Txad i la República Centreafricana són els primers països que s'incorporaran al programa, que durarà deu anys i que també pretén harmonitzar les lleis de telecomunicacions i d'internet.

Més endavant s'hi afegiran la República del Congo, Guinea Equatorial, la República Democràtica del Congo, el Gabon, Níger, Nigèria, Sao Tomé i Príncipe i el Sudan.

D'altra banda, entitats com Samasource fan el món una mica 'més pla'. Amb 18 contraparts locals, Samasource proporciona a treballadors de països en desenvolupament tasques d'entrada de dades del primer món.

De moment, treballa amb Kènia, Uganda, el Camerún, Ghana i el Paquistan. Samasource els forma en gestió, en projectes, en eines web, entre altres, i els busca feines: d'entrada i digitalització de dades, desenvolupament web, moderació de webs i imatges, testeig d'aplicacions, serveis de vídeo i àudio, gestió de projectes, assistència en la recerca, assistència virtual...

Empreses com Benetech, GoodGuide o la biblioteca de la Universitat d'Stanford ja s'hi han gastat 160.000 dòlars EUA que han revertit en 500 persones. A aquestes persones, els ingressos mitjans els han augmentat de menys de 75 dòlars al mes a 300 o més.

25.10.09

Els nous formats audiovisuals

Fa uns dies llegia a Mirá com van sorgint nous formats audiovisuals i noves maneres d'explicar històries, tot plegat gràcies a la interrelació de la televisió i internet.

Així, algunes d'aquestes experiències són:
  • L'Interview Project de David Lynch: una sèrie d'entrevistes realitzades a través d'un llarg viatge que creua els EUA i que només es poden veure per internet.

  • Una novel·la, Level 26, escrita per Anthony E. Zuiker i Duane Swierczynski (creadors de la sèrie CSI), inclou cada 25 pàgines codis per entrar al lloc oficial i travessar els cyber-bridges. L'experiment és un creuament de gèneres, suports i formes de consum d'entreteniment.



  • Ficció tridimensional d'HBO: accions que passen alhora i que visualitzem en un vídeo en forma de cub. Es pot triar els angles en què visualitzar les històries i navegar entre una i altra fàcilment.

  • Absolut en col·laboració amb Danny Clinch elabora una forma documental diferent. Les imatges inclouen tags i es poden veure linealment, temporalment o per etiquetes.

  • Tria la teva aventura: com en les novel·les, en aquest vídeo podem triar la història que preferim.