. El blog de la Núria Masdéu: Com es bloqueja l'internet de tot un país?

28.1.11

Com es bloqueja l'internet de tot un país?

Llegeixo a VilaWeb que aquesta matinada el govern egipci ha ordenat desconnectar internet per complet. Com pot fer-se, això?

A GigaOM hi llegeixo alguns detalls més sobre com es bloqueja l'internet de tot un país. S'hi explica que, de precedents, n'hi ha hagut un parell. A Birmània durant les protestes del 2007 i al Nepal el 2005, després que el rei prengués el poder. A la Xina també s'hi han comès bloquejos de curta durada.

Es veu que hi ha dos mètodes pels quals els Estats podrien promulgar aquestes desconnexions. Es poden tancar els routers que dirigeixen tràfic a la frontera -tancant hermèticament el país als estrangers- o anar més enllà i tancar els routers dels ISP individuals per prevenir l'accés a la majoria d'usuaris des de l'interior.

Tot i que encara no se'n coneixen els detalls, sembla que a Egipte no ha passat de cap d'aquestes dues maneres. Quan l'accés ha desaparegut, ha desaparegut ràpidament, amb el 90% de les connexions baixant en un instant.

Segons Renesys, la desconnexió dels majors ISPs del país va tenir lloc a les 12:34 am (hora local).

I, pel que sembla, tot ha estat detalladament orquestrat per desconnectar les adreces a tots els nivells, des dels usuaris de dins el país per sortir-ne com la resta del món per intentar entrar-hi.

L'article del GigaOM indica que podria fer-se a dos nivells: el primer a nivell de DNS. Així, qualsevol intent de resoldre qualsevol adreça en .eg fallaria però també, en cas que es provi anar directament a una adreça, utilitzen  el Border Gateway Protocol, el sistema pel qual cada ISP anuncia les seves adreces de protocol d'internet a la xarxa. Els ISPs han parat d'anunciar les adreces d'internet.

Així, el sistema no sap on hi ha res. Els de fora no troben webs egipcis mentre que els de dins no troben res de res.

Un tancament a la frontera, diu l'article, hauria estat més fàcil però Egipte s'ha assegurat de no causar impacte en altres Estats més avall dels cables. Això alleugeria la pressió diplomàtica i econòmica d'altres Estats i fa més difícil als manifestants de l'interior del país obtenir informació d'entrada i sortida.

Actualització: llegiu aquest post de ReadWriteWeb per saber com s'ho fan alguns egipcis per poder-se connectar a través d'eines que fan anònimes.