. El blog de la Núria Masdéu: Big data, consum energètic de les TIC... alguns projectes per divulgar

26.6.15

Big data, consum energètic de les TIC... alguns projectes per divulgar

Des de fa tres mesos tinc l'oportunitat de treballar de nou al Barcelona Supercomputing Center, aquest cop en divulgació de projectes europeus, cobrint una excedència d'una companya del departament de comunicació. Ho faig a jornada reduïda, combinant-ho amb d'altres feines.

Directament, col·laboro amb els projectes següents:

 • RETHINK big: l'objectiu d'aquest projecte és esdevenir un punt de trobada entre els actors clau en hardware, networking i en arquitectura de sistemes amb els principals productors i consumidors de grans volums de dades per identificar els punts de coordinació de la indústria que maximitzaran la competitivitat europea en el processament i anàlisi de les dades en la propera dècada. El resultat final serà un full de ruta per situar Europa en posicions punteres quant a big data.

  La meva feina és coordinar-me amb la resta de persones implicades en la divulgació del projecte per alimentar el web i les xarxes socials amb què compta: Twitter i grup de LinkedIn

  Em permet descobrir nous actors dels diversos aspectes involucrats en les dades i estar al cas de part del que mou el sector.
 • ICT-Energy: es tracta d'una activitat coordinada que treballa per visibilitzar els esforços en recerca fets pels grups involucrats en diversos consorcis. També proposa iniciatives per visibilitzar les iniciatives relacionades amb l'energia i les TIC entre la comunitat científica, la indústria i el públic general mitjançant l'intercanvi d'informació, actes especialitzats i campanyes mediàtiques.

  La meva feina se centra en el canal propi de Twitter de què disposen. Justament, ara fa pocs dies, i en el marc de la Setmana europea de l'energia sostenible, vam organitzar un debat en viu a Twitter, sobre 'Less energy consumption in ICT'. Es va poder seguir amb l'etiqueta #LessEnergyICT.

  Era la primera vegada que coordinava un esdeveniment d'aquest estil i l'experiència em va agradar molt! Podeu consultar l'Storify per rellegir-lo. Hi trobareu aportacions des de diversos angles: des de com millorar el hardware per a aconseguir una eficiència energètica fins a com els programadors poden conèixer la petjada energètica del codi que escriuen, fins a iniciatives ja dutes al mercat, com la de Cloud&Heat, que té datacenters distribuïts: col·loquen els servidors en habitatges i edificis i la calor que generen s'aprofita per escalfar aigua i calefacció.
 • ParaDIME: el resultat del projecte serà una arquitectura de processador per a un sistema distribuït heterogeni que utilitzi les característiques futures dels dispositius per a un estalvi important d'energia, així com una quantificació dels estalvis reals d'energia obtinguts.

  Els investigadors de ParaDIME ja presenten resultats en format d'articles científics en diverses conferències del sector.

  A ParaDIME dono suport en el canal de Twitter i en l'elaboració d'algunes de les notícies del web.
Es tracta d'una experiència molt interessant i penso que des del vessant de la Comunicació podem aportar molt en el món de la recerca tan especialitzada. I també aprendre'n!

1 comentari:

Nilesh ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.