. El blog de la Núria Masdéu: Les trobairitz

3.11.05

Les trobairitz


Així com els trobadors són coneguts àmpliament, la seva versió femenina, les trobairitz, no ho són tant. Però en van existir unes quantes, com la de la imatge, la comtessa de Dia, que també cantaven l'amor cortès.

Les trobairitz van viure cap al segle XII, i les més conegudes eren occitanes.

He fet unes cerca a internet -tot s'ha de dir que no pas gaire profunda- però em sobta que l'entrada no consti a la Wikipèdia en català. En anglès i francès tampoc no hi consta trobairitz (en francès diria que es diu igual, en anglès ja no ho sé tant...).

El cas és que, com sol passar, ens hem d'espavilar, dones, per recuperar la nostra història!!

-----
COMMENT:
AUTHOR: Groenlandson
DATE: 11/03/2005 07:41:54
Molt interessant Núria. Al llegir el teu comentari sobre les trobairitz, a les quals desconeixia, m'he preguntat com deurien ser les seves composicions literàries i musicals. Volia saber si en aquestes es reproduïa l'esquema masculí trobadoresc, a on l'home tenia un paper de subjecte actiu en vers la dona i aquesta era tan sols un objecte passiu, l'excusa per que l'home pogués experimentar tot el ventall d'emocions associades a l'amor.

Us ho imagineu! Un troppo i el món del revés. Al S.XIII una dóna portant la veu cantant i utilitzant als homes com a objectes passius per exeperimentar l’efecte de l’oxitocina als seus neuroreceptors.

No correu però!

He trobat la ressenya d'un llibre "The provençal trobairitz and the limits of Courtly love" de Marianne Shappiro al JSTOR (una base de dades de revistes acadèmiques anglosaxones) a on diu que les trobadores mantenien els rols tradicionals d'home i dona i que tot i que en els seus poemes la trobadora tenia un rol actiu, aquest era força diferent del masculí, ja que el seu objectiu era encoratjar als homes per desitjar-les i posseir-les. El seu objectiu doncs era ser desitjades acceptant que en temes d'amor les dones eren l'objecte d'atenció dels homes.


Aquest post va ser originalment publicat a http://360.yahoo.com/airun_eudsam. El juliol de 2009 deixa de ser operatiu el servei de Yahoo! i reciclo el contingut del blog a Blogger.