. El blog de la Núria Masdéu: El regne de les dones

22.11.05

El regne de les dones

A la província de Yunnan, al sud de la Xina, hi viuen els Mosuo. Són de religió budista tibetana, parlen naru i són un matriarcat, un dels últims que queda.

Les dones no es casen. Practiquen el que en diuen tisese o casament caminat (walking marriage): quan es fa fosc els homes caminen des del seu poble / casa a casa la dona amb qui vol estar. Aquesta, el pot acceptar, i deixarà la porta oberta. Si no, la tanca i l'home se'n torna. L'endemà al matí, ben d'hora, l'home se'n torna a casa. La relació pot durar molt o poc, segons com vulgui.

Els fills els puja la dona. Els homes estan obligats amb els fills de la seva mare i les seves germanes, amb la qual cosa els nens i nenes solen tenir entre set o vuit tiets.

Segons el reportatge de Frontline , el turisme iniciat a finals dels 90, i que ha anat augmentant, els suposa, d'una banda treure'n rendiment ecònomic però també els genera dubtes sobre el futur de la cultura mosuo.

Podeu trobar més informació a la wikipedia

Aquest post va ser originalment publicat a http://360.yahoo.com/airun_eudsam. El juliol de 2009 deixa de ser operatiu el servei de Yahoo! i reciclo el contingut del blog a Blogger.