. El blog de la Núria Masdéu: La Moleskine i la Lomo

25.1.06

La Moleskine i la Lomo


Fa un temps, ben bé mesos, que vaig veure així de passada al programa Silenci? que parlaven de la Moleskine .

La Moleskine és una llibreta amb història. Normalment amb format butxaca, permet fer-hi anotacions, petits dibuixos... és característica la goma elàstica que en manté tancats els fulls. I la història li prové de l'ús que n'han fet grans escriptors i artistes: Van Gogh, Matisse, Picasso, Bréton, Hemingway...

Durant uns anys va deixar de produir-se però ara una empresa italiana (modo&modo ) la torna a fabricar, en diverses modalitats (diverses mides, fulls blancs, ratllats, quadriculats...).

Es tracta d'un article que queda bé, però alhora, és pràctic i còmode. Si en voleu, a Barcelona, entre altres llocs, se'n poden trobar a l'FNAC .

D'altra banda, mentre començava a escriure aquest post també m'he recordat de la Lomo , la càmera fotogràfica amb diversos objectius que els dispara seqüencialment en una mateixa imatge. També la vaig conèixer a través del programa Silenci?, ja fa temps.

Hi ha diversos tipus de Lomo, amb quatre objectius, subaquàtiques, de colors...

Resulta que la Lomo és una càmera que es fabricava a l'antiga URSS, neix cap al 1982. La qualitat de l'òptica afavoria unes fotos amb molta vividesa, amb molt color i llum, tot plegat amb un envoltori sofert.

Als països de l'entorn soviètic també hi arriba.

Fins que el 1991, el mes de maig uns estudiants vienesos de vacances a Praga la descobreixen, tot i que ja ha deixat de produir-se.

Es tiren fotos i les revelen. Queden sorpresos pel resultat!!

A partir d'aquí: donen a conèixer la càmera, l'any següent, el 1992, funden la Lomographic Society, convencen la fàbrica productora d'òptiques de Lomo (a Sant Petersburg) de tornar a produir-les a ple rendiment... i comença l'explosió mundial de la Lomografia.

Es creen capítols regionals de la Societat Lomogràfica, s'obren botigues...

A Barcelona també se'n venen: altra vegada a l'FNAC i a la botiga oficial (Carrer Mirallers, 2 cantonada Vigatans, al Born).

Les fotos que hi ha a l'àlbum de la dreta de la portada de la web són fetes amb una Lomo.

És un bon intent de mantenir el negoci de la fotografia tradicional, però d'una altra manera!

Ja veieu que avui anava de gadgets així, com dir-ho, fashion!!

Aquest post va ser originalment publicat a http://360.yahoo.com/airun_eudsam. El juliol de 2009 deixa de ser operatiu el servei de Yahoo! i reciclo el contingut del blog a Blogger.