. El blog de la Núria Masdéu: Els 10 llocs del món amb més contaminació

22.9.07

Els 10 llocs del món amb més contaminació

El National Geographic publica un article sobre els 10 llocs més contaminats del món, rànquing que ofereix el Blacksmith Institute. Aquesta entitat col·labora amb agències locals per lluitar contra la contaminació als països en desenvolupament i cada any fa pública una llista dels 10 llocs més contaminats, amb repercussions tant ambientals com de salut per a la població.

L'objectiu és focalitzar l'atenció mundial cap a aquests llocs, que se sàpiga que existeixen.

La llista és la següent:
  • Sumgayit, Azerbadjan: centre industrial de l'antiga Unió Soviètica, amb més de 40 indústries químiques. En el moment de màxima producció, les indústries llançaven 120.000 tones d'emissions nocives anualment. El càncer és entre un 22 i un 51% superior que a la resta del país.

  • Linfen, Xina: ciutat ubicada al centre de la prodigiosa i no regulada indústria del carbó a la Xina. La població es queixa d'escanyar-se amb la brutícia de l'aire i les autoritats sanitàries locals confirmen un augment de bronquitis, pneumònies i càncer de pulmó.

  • Sukinda, Índia: a la vall de Sukinda hi operen 12 mines que generen 30 milions de tones de residus de roca i contaminen més del 60% dels recursos hídrics amb crom hexavalent, substància cancerígena.

  • Vapin, Índia: regió que concentra indústries petroquímiques, de pesticides, de tints, pintures i fertilitzants. Un estudi del govern indi assegurava que no hi ha un sistema segur per llençar els residus industrials, que solen contenir nivells alts de metalls pesants i cianur, entre altres contaminants. La distància amb les fonts d'aigua neta han forçat els habitants a consumir l'aigua contaminada amb el resultat de malalties respiratòries, càncers, càncers de pell i coll, defectes de naixement i infertilitat.

  • La Oroya, Perú: ciutat minera dels Andes. L'exposició a la contaminació fosa ha conduït a nivells de plom a la sang perillosament alts en gairebé tots els infants de la ciutat.

  • Dzerzhinsk, Rússia: durant la Guerra Freda aquesta ciutat va ser un dels centres productors d'armament químic. Els nens que hi neixen tenen tres vegades més malformacions que la mitjana nacional russa. Una quarta part d'aquests nens creixeran i treballaran en indústries que encara llancen productes químics tòxics.

  • Noril'sk, Rússia: allibera més de dos milions de tones de contaminants a l'any. La neu es torna negra de la pol·lució, l'aire fa pudor de sulfur i l'esperança de vida és més de 10 anys inferior a la mitjana russa. La mineria i fosa va començar els anys 30 i ara allotja el major complex mundial de fosa de metalls pesants. L'esperança de vida per als homes hi és de 42 anys, per sota dels 58 de la mitjana nacional.


  • Txernòbil, Ucraïna: a la foto, cementiri de vehicles radioactius. Són els 1300 helicòpters, autobusos, bulldòsers i altre equipament que es van fer servir -i contaminar- el 26 d'abril del 1986 en resposta a l'accident nuclear. Aquell dia es va desprendre cent vegades més radiació que no pas amb les bombes d'Hiroshima i Nagasaki.

  • Kabwe, Zàmbia: dècades d'extracció minera de plom no regulada han conduït a la contaminació dels habitants per exposició amb l'aigua i el terra. Els nivells de plom en els nens, que sovint es banyen en aigua contaminada i juguen per terra, són suficientment alts com per ser potencialment fatals.

  • Tianying, Xina
Trobareu les fotos al web del National Geographic.