. El blog de la Núria Masdéu: L'internet de les coses

30.7.10

L'internet de les coses

L'internet de les coses, o dels objectes, és la xarxa formada per objectes reals connectats a internet. La Wikipedia explica que la idea és tan simple com la seva aplicació és dificultosa. Si totes les llaunes, llibres, sabates i parts de cotxes estiguessin equipats amb petits aparellets identificadors, la vida diària canviaria completament.

Així, quedar-se sense estoc seria impossible perquè sabríem exactament el que es consumeix. O el robatori seria cosa del passat perquè sabríem exactament on són els productes a cada instant.

La idea és que tots els objectes estiguin identificats amb etiquetes de ràdio perquè, d'aquesta manera, els ordinadors els puguin identificar igual que nosaltres.

El nou protocol IPv6 podrà identificar més objectes que no pas l'IPv4 (podeu llegir el post de fa uns dies sobre aquest tema).

Justament ara fa uns dies el Cap Futurista de Cisco Systems Dave Evans explicava que des de Cisco es preveu que l'internet dels objectes serà cosa gran.

Segons Evans, ja hi ha 35 mil milions de dispositius connectats a internet, sobrepassant de llarg la xifra d'humans. I hi ha més d'un bilió de dispositius amb potencial de ser part de la xarxa: des de cotxes i electrodomèstics a etiquetes per al bestiar i els animals domèstics. Això portaria a un 'planeta pensant' d'objectes i ordinadors amb accés a dades en temps real, afirmava Evans.

Algunes previsions fetes per Evans:
  • el 2012, el 90% de les dades serà vídeo
  • el 2050, un ordinador amb el poder de computació de nou mil milions de cervells estarà disponible per mil dòlars
  • actualment només coneixem el 5% del que coneixerem en 50 anys
Sembla, doncs, que potser sí que necessitarem els 50 mil bilions de bilions d'adreces per persona que ens permetrà l'IPv6.