. El blog de la Núria Masdéu: 05.2011

13.5.11

Les tablets canibalitzen la resta de pantalles





Segons publica Nielsen, als EUA l'ús de les tablets fa que es consumeixi menys per l'ordinador de sobretaula, les consoles de joc o els lectors electrònics. Les dades que fa públiques i que es recullen a PSFK, són les següents:
  • El 50% dels propietaris d'una tablet l'utilitzen ells, només. El 43% la comparteixen amb d'altres persones. El 8% la compren per casa però no l'utilitzen mai.
  • El 35% dels usuaris de tablet i ordinador de sobretaula diuen que aquest últim l'utilitzen menys o gens. El 32%, diuen que utilitzen menys l'ordinador portàtil o gens des que es van comprar la tablet.
  • El 27% dels propietaris de lectors electrònics diuen que l'utilitzen menys o gens.
  • Un de cada quatre propietaris de tablets que també tenen consoles de joc portàtils diuen que les utilitzen menys o mai des que se'n van comprar una.
Als EUA l'iPad lidera el mercat de tablets.

Trobareu l'informe de Nielsen a NielsenWire: Connected Devices: How we use tablets in the US

11.5.11

Google es posiciona en l'internet de les coses

Llegeixo a Read/Write/Web que, en la conferència per a desenvolupadors que Google celebra aquests dies a San Francisco, la Google I/O, l'empresa ha presentat l'Android@Home. Es tracta de la seva entrada i la seva aposta en l'internet de les coses, és a dir, la xarxa formada per objectes reals connectats a internet.

L'Android@Home permetrà controlar des d'un dispositiu Android (telèfon, tablet...) tots els aparells de casa, des d'abaixar la potència dels llums fins a gestionar un sistema de reg.

Algunes empreses ja integren la tecnologia Android. Per exemple, la Lighting Science Group -que fabrica llums LED- començarà a vendre a finals d'any llums o bombetes amb capacitat inalàmbrica que permetrà als clients utilitzar les tablets i telèfons intel·ligents Android per controlar la il·luminació.

D'altra banda, Hasbro crea robots de joguina que mostraran canvis d'humor. I Willow Garage ha creat un robot que pot ser programat per fer diverses tasques.

Google també ha presentat el Projecte Tungstè, que habilitarà l'aparell Android per llegir un CD amb capacitat inalàmbrica (NFC) i afegir la música al Google Music (també presentat en la mateixa conferència, el sistema d'emmagatzematge de música creat per Google). Amb un toc al dispositiu Android, la música començarà automàticament.

L'Android@Home és una plataforma i Google espera que els desenvolupadors creïn nous serveis i aplicacions per automatitzar la llar.

Microsoft ja fa temps que es dedica a l'internet de les coses amb diverses iniciatives al llarg dels anys i el recent èxit del Kinect. IBM, Cisco i HP també tenen desenvolupament de sensors i plataformes de servei.

L'aproximació de Google, però, és més oberta.


Una multa contra tots: en solidaritat amb Acció Cultural


El passat 17 de febrer, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va veure obligada a cessar les emissions de TV3 al País Valencià, després de 26 anys. Durant aquest temps, TV3 havia esdevingut una oferta televisiva normalitzada al País Valencià, on s’ha distingit per la seua qualitat i pel fet de ser una de les poques ofertes audiovisuals en català.

Malgrat això, el president Francisco Camps va decidir, ara fa quatre anys, obrir una sèrie d’expedients administratius contra l’entitat responsable d’aquestes emissions, Acció Cultural, cosa que s’ha traduït en una llarga persecució política i econòmica. El passat mes d’octubre, l’entitat ja va haver de pagar 126.943,90 euros per satisfer una primera multa, i ara s’enfronta a dues multes més que sumen vora 800.000 euros (dels
quals ja n’ha pagat 130.000), una quantitat absolutament desproporcionada per a una associació cultural sense ànim de lucre la continuïtat de la qual pot posar en perill.

Durant aquests quatre anys, Acció Cultural ha fet patent l’amplíssim suport a TV3 al País Valencià, fins a arribar a l’èxit de la manifestació del passat 16 d’abril a València. En aquest sentit, cal també recordar les 651.650 signatures recollides per la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” per legalitzar la recepció de totes les televisions en català en el conjunt del domini lingüístic, i que ara podria entrar a tràmit parlamentari al Congrés espanyol.

Tant el projecte de llei impulsat per la ILP com el recurs que Acció Cultural ha presentat davant el Tribunal Suprem poden acabar donant la raó a l’entitat en aquest conflicte artificial; però, de moment, Acció Cultural ha de pagar les multes que encara té pendents si no vol patir l’embargament dels seus comptes corrents i béns mobles i immobles. Davant aquesta greu situació, el nostre deure és col·laborar a fer front col·lectivament a una multa que en realitat és contra tots els que creiem en la pluralitat informativa i la llibertat d’expressió. Per això, avui, diferents mitjans publiquem aquesta crida pública perquè feu una donació solidària a Acció Cultural així com junts vam aconseguir les 651.650 signatures per a la ILP, junts hem de reunir els diners necessaris per garantir la continuïtat d’Acció Cultural.


2.5.11

Col·laboració periodística amb l'Escacc


Ara he finalitzat una col·laboració periodística que he fet amb l'Escacc, l'Espai Català de Cultura i Comunicació. Principalment he aportat la redacció de notícies sobre periodisme i cultura des del vessant tecnològic, d'àmbit internacional.

D'aquesta manera, em feia ressò de com Al Jazeera havia cobert la revolució egípcia i com havia utilitzat Twitter per atraure una audiència massiva. O de com els museus dels EUA també són presents a les xarxes socials i quines accions hi realitzen per connectar amb el públic.

També he parlat d'algunes experiències periodístiques al voltant del periodisme de dades, he fet una aproximació al negoci digital de la música, he tractat la gamification de les notícies i m'he fet ressò d'algunes estratègies per vendre més llibres.

Sense oblidar les notícies diverses sobre sistemes de subscripcions a mitjans digitals (les proposades per Apple i Google), els sistemes de pagament que implementen diaris i revistes en línia (en anglès, paywall o mur de pagament), els micropagaments,  l'adaptació del contingut a noves pantalles: telèfons intel·ligents i tablets, les noves propostes de personalització de notícies, aplicacions noves per al periodisme, nous formats, noves maneres d'involucrar els lectors amb el mitjà, l'aplicació del crowdfunding en el fotoperiodisme, o com es traslladen les novel·les al format iPad.

També, entre moltes altres, de com es reestructuren les redaccions per entendre millor el seu lector, com les escoles de periodisme dels EUA passen a ser nous actors en el panorama comunicatiu, o sobre què aporta Tumblr al periodisme.

També he escrit sobre eines online: Timely, per analitzar i optimitzar piulades de Twitter; Storify, per explicar notícies en temps real amb material procedent de xarxes socials, Embedly, per fer el contingut fàcilment incrustable o Tackable, per organitzar informació sobre un  mapa.

Ha estat una experiència molt bona. M'encanta conèixer noves iniciatives, models i aproximacions en l'entorn digital i poder-les compartir!