. El blog de la Núria Masdéu: 10.2008

30.10.08

Ara la Montserrat posa veu als posts

A partir d'avui alguns posts d'aquest blog comptaran amb la veu de la Montserrat per ser llegits. Així, si el que voleu fer, en lloc de llegir, és escoltar el text només caldrà que pitgeu sobre la icona d'Escoltar. Se us obrirà un reproductor que també us deixarà baixar l'àudio.

Tot plegat és amb tecnologia de VoxWeb Solucions de Veu, una empresa especialitzada en el desenvolupament d'aplicacions amb veu , tant en síntesi com en reconeixement. Per exemple, es poden convertir feeds RSS i ATOM en podcast. O es pot aplicar a l'e-learning, escoltant frases en l'idioma que s'aprèn, dir-les al micròfon per, acte seguit, ser analitzades i avaluades i poder progressar.

També es poden enviar correus electrònics amb veu i obrir nous canals d'atenció al client a través del web permetent la gravació de consultes, queixes, reclamacions, suggerències, etc. Fins i tot es pot navegar per una web a través de la veu, disposar d'assistents en la navegació o obtenir la informació d'una web per telèfon.

El camp per córrer és immens i la tecnologia ja permet veritables virgueries!


19.10.08

El nou iGoogle


Veig que ja disposo de la nova versió de l'iGoogle, la pàgina personalitzada de Google que faig servir de pàgina d'inici al navegador.

Ara puc accedir als gadgets directament per un nou menú situat al cantó esquerre de la pantalla i, en lloc de tenir les pestanyes a la part de dalt per canviar de contingut en una plana, ho puc fer des d'aquest mateix menú a l'esquerre. A més, s'ha habilitat la possibilitat d'accedir als continguts dels propis gadgets de Google (com el Reader, el Calendar, etc) a tota plana des de la mateixa interfície.

A Micro Persuasion expliquen que podria ser que aviat l'iGoogle deixi de ser només l'espai per als gadgets de web i esdevingui la resposta a Facebook i MySpace en integrar l'OpenSocial i poder seguir l'activitat dels amics sense haver d'accedir a cada una de les xarxes socials (el que una mica, ara, fa també el FriendFeed).

El Windows Cloud

Segons recollia fa uns dies el The Register, sembla que Microsoft donarà a conèixer un nou sistema operatiu, el Windows Cloud, a finals d'aquest mes en la seva conferència anual de desenvolupadors.

Steve Ballmer ho anunciava en un acte a Londres ara fa uns dies. Deia:
  • Necessitem un nou sistema operatiu dissenyat per al cloud i n'introduirem un en unes quatre setmanes, fins i tot tindrem un nom per donar-vos llavors. Però de moment anomenem-lo 'Windows Cloud'.

  • Així com el Windows Server s'assemblava molt al Windows però amb noves propietats, noves característiques i noves funcions, també el Windows Cloud s'assemblarà al Windows Server.

  • No estem resituant-nos en ser proveidors de serveis però hem de construir un servei que és el Windows en el cloud.

  • L'últim que volem que ens facin quedar obsolets, si hem de quedar obsolets millor que sigui per nosaltres mateixos.
Al Paper Mullat hi trobareu una explicació de què és el cloud computing. Segons hi llegeixo, la idea és passar de tenir ordinadors plens de programes que no explotem ni al 50% a tenir grupets de petits programes que ens fan únicament la feina que volem que facin. Tot plegat, programes online.

Richard Stallman, fundador de la Free Software Foundation i del GNU, exposava les seves reticències al cloud computing: "és estupidesa. És pitjor que l'estupidesa: és una campanya de màrqueting publicitari". I va afegir "una de les raons que no s'haurien d'utilitzar aplicacions web és que es perd el control sobre allò. És tan dolent com utilitzar programari propietari. Si s'utilitza un programa propietari o el servidor d'un altre, un està indefens. S'està en mans de qui sigui que hagi desenvolupat aquell software".

15.10.08

El blog action day d'avui, dedicat a la pobresa

Després del de l'any passat sobre medi ambient, aquest any el Blog action day es dedica a la pobresa.

Recupero alguns posts de situacions i d'iniciatives diverses:




11.10.08

Premis blocs Catalunya

L'associació Stic.cat ha lliurat aquest vespre els Premis Blocs Catalunya:
Moltes gràcies!!

8.10.08

Codis de barres QR

Al Japó van més avançats que no pas nosaltres, en aquests temes. Es tracta d'unir una mica més el món real i internet mitjançant la informació que contenen els codis QR (són codis de barres 2D), informació que els smartphones poden capturar.

Aquests codis QR poden emmagatzemar adreces URL i aparèixer en revistes, autobusos, targetes de presentació o qualsevol altre objecte... Els usuaris amb un mòbil equipat amb càmera i el software pertinent poden escanejar el codi i obrir la URL que conté.

De moment, als EUA s'hi ha experimentat en publicitat. Llegeixo a la sèrie de tres articles que n'ha fet ReadWriteWeb que Google, per exemple, va provar-ho amb el Google Print Ads, una xarxa que agrupava 800 diaris (gairebé el 70% de la circulació dels diaris de pagament). Però sembla que no ha acabat de funcionar perquè sembla que Google mai no ha fet públiques les dades d'ús ni percentatges de renovació del servei ni altres detalls.

Un altre intent és el de NeoMedia amb Format Dynamics que amb la seva tecnologia Clean Print permet incloure anuncis amb codis de barres al costat del contingut. Un ús interessant seria per als articles que solen ser impresos i compartits, com els de webs informatius.

També s'assagen altres usos com, per exemple, el del projecte Semapedia que permet crear codis QR per donar accés a adreces URL de la Wikipedia, Wikinews, Wikibooks i Wikisource. Al Japó també es poden trobar codis QR en targetes de presentació, targetes id, revistes, diaris, flyers, pòsters, stickers, productes alimentaris, puzzles, webs, taulers d'anuncis...

A l'àtic2a en parlaven en les seves últimes jornades i a Recerca en acció veig que s'ha creat el QR-Kill, un joc urbà basat en el mòbil i els codis QR. Fa un temps en Xavi Caballé es feia ressò de la implementació a Roses d'aquests codis senyalitzant el seu patrimoni.

Volem que les empreses tinguin presència en mitjans socials?

Segons un estudi realitzat per l'empresa Cone Business, el 93% dels nord-americans que utilitzen mitjans socials voldrien que les empreses també hi tinguessin presència. El 85%, a més, creuen que les empreses haurien d'utilitzar aquests serveis per interactuar amb els consumidors.

Segons recullen a ReadWriteWeb, els mitjans socials (en la seva definició més àmplia) primer van canviar la manera com interactuem amb els amics i coneguts, la família i els clients. Amb l'aprenentatge que n'hem fet, ara creiem que haurien de ser una manera d'interactuar amb les empreses, en una conversa en les dues direccions.

Algunes dades que apunten al web esmentat:
  • El 60% dels nord-americans interactuen regularment amb empreses en webs de mitjans socials
  • El 43% dels consumidors creuen que les empreses haurien d'utilitzar les xarxes socials per solucionar els seus problemes
  • El 41% creu que les empreses haurien de fer ús de les eines socials per obtenir feedback dels seus productes i serveis
  • Els homes són més propicis a utilitzar les eines socials per interactuar amb una empresa que no pas les dones (33% vs 17%)
  • El 33% dels consumidors d'entre 18 i 34 anys i els que compten amb ingressos per sobre dels 75.000 dòlars creuen que les empreses haurien d'intentar comercialitzar mitjançant les xarxes socials
Totes aquestes dades es refereixen al 60% dels nord-americans que són actius i utilitzen mitjans socials.

Algunes previsions del cost de la guerra de l'Iraq

Es tracta d'una pel·lícula infogràfica que detalla els costos que la guerra de l'Iraq, no només els costos actuals sinó també els que es preveuen per a la propera dècada.