M'acabo de llegir un llibre de l'Anna Mercadé que es diu
Dirigir en femenino. Hi fa un repàs de la problemàtica de les dones en l'àmbit laboral: conciliació vida personal-professional, el sostre de vidre, impediments autoimposats per anys d'evolució i impediments externs... i l'estil de direcció a què tendeixen les dones a diferència del que tendeixen els homes: horitzontalitat en front de la piràmide jeràrquica masculina; diàleg i confiança; valoració de les persones... és a dir, l'establiment de l'empresa-xarxa.
L'estil femení de direcció es basa, segons Mercadé, en diverses característiques:
- Concepció d'estratègies a llarg termini.
- Direcció de forma emocional.
- No importa el poder.
- Preocupació pels seus equips.
- Organització del temps.
- Accessibilitat.
- Empreses radials.
- Predilecció per estar al centre.
- No retenció de la informació.
- Són autònomes.
- Creativitat i intuïció.
Mercadé es queixa dels horaris laborals a l'Estat espanyol (entre d'altres aspectes: guarderies, centres de dia...). Comenta que sempre que ha intentat que ministeris o conselleries avancessin els sopars a les vuit del vespre com a molt tard o no convocar reunions a les sis de la tarda, per exemple, s'ha trobat la mateixa resposta: impossible.
Una de les idees força del llibre és aguantar de totes totes la carrera professional: evitar tant com sigui possible la reducció de jornada o l'abandonament, sempre que no hi hagi perspectives en ferm d'una reincorporació en les mateixes condicions... per aconseguir-ho, establir un pla de vida professional, deixar-ho clar amb la parella i buscar col·laboracions (cangurs, cuidadors, etc).
En definitiva, molt recomanable.