. El blog de la Núria Masdéu: El 20% dels recursos destinats a R+D aniran a fomentar la recerca militar

21.10.06

El 20% dels recursos destinats a R+D aniran a fomentar la recerca militar

La Fundació per la Pau presenta el seu Informe 2007 sobre els Pressupostos per a R+D civil i militar a l'Estat espanyol. Les xifres són de delicte: per cada euro dedicat a la recerca sanitària, el govern en dedica 5 a recerca militar.
Segons aquest informe, ens trobem amb màxims històrics -malgrat una lleugera reducció per al 2007- de la inversió en R+D militar a l'Estat.

Segons llegeixo a la nota de premsa i al web de la Campanya per la pau: prou investigació militar!, el nombre de programes de creació i desenvolupament d’armaments amb càrrec a aquests pressupostos augmenten en relació a l'any passat i passen de 9 a 13.

Així, és perfectament possible que en els propers anys, coincidint amb la fase de consolidació d’aquests projectes de recerca, augmentin significativament els recursos que s’hi dediquen.

El pressupost total destinat a la recerca militar representa més del doble del que es dedica al Programa de Recerca Científica, font principal de les Universitats i el CSIC, cinc vegades més que el que es dedica a recerca sanitària, més de vint vegades que el que rebrà la recerca agrícola i 300 vegades més que la recerca educativa.

Segona la Fundació per la Pau el govern ignora, i per tercer any consecutiu incompleix, la promesa que va fer el PSOE en el seu programa electoral —en resposta a les recurrents denúncies expressades per científics i institucions dedicades a la recerca— de comptabilitzar com a despesa de R+D “la que sigui utilitzada per a aquesta finalitat, reubicant les corresponents despeses militars destinades a la fabricació d’armament en el lloc adequat” (el Ministeri de Defensa).