. El blog de la Núria Masdéu: Col·laboració periodística amb l'Escacc

2.5.11

Col·laboració periodística amb l'Escacc


Ara he finalitzat una col·laboració periodística que he fet amb l'Escacc, l'Espai Català de Cultura i Comunicació. Principalment he aportat la redacció de notícies sobre periodisme i cultura des del vessant tecnològic, d'àmbit internacional.

D'aquesta manera, em feia ressò de com Al Jazeera havia cobert la revolució egípcia i com havia utilitzat Twitter per atraure una audiència massiva. O de com els museus dels EUA també són presents a les xarxes socials i quines accions hi realitzen per connectar amb el públic.

També he parlat d'algunes experiències periodístiques al voltant del periodisme de dades, he fet una aproximació al negoci digital de la música, he tractat la gamification de les notícies i m'he fet ressò d'algunes estratègies per vendre més llibres.

Sense oblidar les notícies diverses sobre sistemes de subscripcions a mitjans digitals (les proposades per Apple i Google), els sistemes de pagament que implementen diaris i revistes en línia (en anglès, paywall o mur de pagament), els micropagaments,  l'adaptació del contingut a noves pantalles: telèfons intel·ligents i tablets, les noves propostes de personalització de notícies, aplicacions noves per al periodisme, nous formats, noves maneres d'involucrar els lectors amb el mitjà, l'aplicació del crowdfunding en el fotoperiodisme, o com es traslladen les novel·les al format iPad.

També, entre moltes altres, de com es reestructuren les redaccions per entendre millor el seu lector, com les escoles de periodisme dels EUA passen a ser nous actors en el panorama comunicatiu, o sobre què aporta Tumblr al periodisme.

També he escrit sobre eines online: Timely, per analitzar i optimitzar piulades de Twitter; Storify, per explicar notícies en temps real amb material procedent de xarxes socials, Embedly, per fer el contingut fàcilment incrustable o Tackable, per organitzar informació sobre un  mapa.

Ha estat una experiència molt bona. M'encanta conèixer noves iniciatives, models i aproximacions en l'entorn digital i poder-les compartir!