. El blog de la Núria Masdéu: Neix CCTV Àfrica

17.1.12

Neix CCTV Àfrica

La China Central Television ha obert a Kènia la seva primera cadena informativa sobre el continent africà, CCTV Àfrica (s'emetrà en el canal en anglès de la CCTV). De moment, produirà una hora diària de programació, que cobrirà les notícies de tot el continent. Serà bàsicament de notícies però també inclourà altres formats, com entrevistes i documentals.

Els temes a cobrir seran polítics, socials, econòmics i culturals, d'arreu del continent.

Llegeixo també, a EJC, que l'aplicació mòbil 'I Love Africa', de la mateixa CCTV, es llançarà públicament després d'estar sis mesos en període de proves.

Fa uns anys, el 2007, parlava de l'acord signat entre la Xina i Zimbabue pel qual la cadena CCTV emetria programes de Zimbabue amb l'objectiu "de contrarestar el monopoli que té Occident en la informació sobre Zimbabue i els temes africans". L'acord també incloïa l'acolliment de personal de la ràdio i  televisió de Zimbabue per augmentar els seus estàndards d'emissió.

I, en un post una mica anterior, em sorprenia de l'evolució de les inversions de la Xina a l'Àfrica. Mentre que des del 1990 al 1997 va ser de 20 milions de dòlars, del 1998 al 2002 la xifra va augmentar fins als 120 milions de dòlars.

En aquests moments no tinc dades més actualitzades d'aquestes inversions. En qualsevol cas, sembla que, amb CCTV Àfrica, la Xina continua apostant fort pel continent oblidat. Llegeixo que el centre obert a Nairobi és el primer fora de la Xina que la cadena obre al món.

4 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Hola Núria,
A Europa no som gaire conscients de la creixent colonització que els xinesos porten a terme a l'Àfrica en general, i a Kenya en particular. És una operació tan silenciosa com financerament espectacular. He estat a Kenya unes quantes vegades i hi he fet negocis fins fa pocs anys (importació de pells). Ara tinc la sensació que els kenyates, que des de la seva independència se senten molt orgullosos de viure sense colons polítics, no se n’adonen que estan sofrint una altra mena de colonització que, si no vigilen, substituirà els britànics pels xinesos com a espoliadors de les seves importants riqueses naturals. Els kenyates es miren els anglesos que encara hi viuen amb una barreja de sentiments: entre un cert respecte per l’antic colonitzador que va “modernitzar” el país (això de la modernització és un dir) i l’orgull d’una lògica suficiència del fill que ha deixat els pares i viu pel seu compte. No m’atreveixo a dir amb quins ulls els kenyates del carrer es miren ara els nous colonitzadors xinesos, al marge de les corrupteles que hi puguin haver (que sense dubte hi són) entre els polítics que ho beneeixen. I tot a canvi de quatre infraestructures, o vuit. I d’una cadena de televisió. Al tiempo!
Records

Toni ha dit...

Els xinesos estan treballant "com uns xinos" i aquests països emergents d'ara (asia i llatinoamérica) penso que estan retallan distancies econòmiques amb europa, però a passos de gegant!
Salut i enhorabona per el bloc
Toni

Núria ha dit...

Miquel:

Molt interessant el que expliques. Això és el que em sobta, que sí que es va coneixent que els xinesos s'escampen per l'Àfrica però no arriba gaire al gran públic de forma regular.

Els xinesos no tenen manies a l'hora de fer negocis amb dictadures, tampoc.

Núria ha dit...

Gràcies, Toni! Veurem com acaba, tot plegat...