. El blog de la Núria Masdéu: 07.2010

30.7.10

Pots construir una aplicació web plenament funcional amb 10 kb?

Microsoft i An Event Apart, inspirats pel the5K.org (2000-2002), convoquen un concurs d'aplicacions web  que no superin els 10 Kb per a tots els fitxers HTML, XML, text, CSS, JavaScript i imatges que continguin. Les llibreries jQuery, Prototype o Typekit no compten de cara als 10 Kb (només se'n pot utilitzar una).

Totes les aplicacions han de funcionar bé en IE9 Developer Preview, Firefox i Chrome o bé Safari (o tots dos).

Es poden presentar fins a 3 propostes. La data límit, el 25 d'agost.

El primer premi s'endú tres mil dòlars i els tres següents, mil dòlars cada un.

Més informació: http://10k.aneventapart.com

Via: SitePoint

L'internet de les coses

L'internet de les coses, o dels objectes, és la xarxa formada per objectes reals connectats a internet. La Wikipedia explica que la idea és tan simple com la seva aplicació és dificultosa. Si totes les llaunes, llibres, sabates i parts de cotxes estiguessin equipats amb petits aparellets identificadors, la vida diària canviaria completament.

Així, quedar-se sense estoc seria impossible perquè sabríem exactament el que es consumeix. O el robatori seria cosa del passat perquè sabríem exactament on són els productes a cada instant.

La idea és que tots els objectes estiguin identificats amb etiquetes de ràdio perquè, d'aquesta manera, els ordinadors els puguin identificar igual que nosaltres.

El nou protocol IPv6 podrà identificar més objectes que no pas l'IPv4 (podeu llegir el post de fa uns dies sobre aquest tema).

Justament ara fa uns dies el Cap Futurista de Cisco Systems Dave Evans explicava que des de Cisco es preveu que l'internet dels objectes serà cosa gran.

Segons Evans, ja hi ha 35 mil milions de dispositius connectats a internet, sobrepassant de llarg la xifra d'humans. I hi ha més d'un bilió de dispositius amb potencial de ser part de la xarxa: des de cotxes i electrodomèstics a etiquetes per al bestiar i els animals domèstics. Això portaria a un 'planeta pensant' d'objectes i ordinadors amb accés a dades en temps real, afirmava Evans.

Algunes previsions fetes per Evans:
  • el 2012, el 90% de les dades serà vídeo
  • el 2050, un ordinador amb el poder de computació de nou mil milions de cervells estarà disponible per mil dòlars
  • actualment només coneixem el 5% del que coneixerem en 50 anys
Sembla, doncs, que potser sí que necessitarem els 50 mil bilions de bilions d'adreces per persona que ens permetrà l'IPv6.

28.7.10

Explosió mòbil i llibres electrònics a l'Àfrica


D'una banda, llegeixo que Opera, l'empresa del navegador, informa que l'accés a través del mòbil al web continua creixent de manera impressionant: durant l'últim any les pàgines vistes s'han incrementat en un 182%; els usuaris únics, un 124% i les dades transferides, un 160%.

Les dades que ha fet públiques són exclusives dels 12 principals Estats africans on s'utilitza l'Opera Mini, un dels navegadors per a mòbil de què disposa l'empresa. D'aquests 12, el Sudan i Ghana lideren l'explosió amb un increment del 4.645% i 916% de pàgines vistes, respectivament.

L'Opera s'utilitza especialment en telèfons Nokia, seguits pels Sony Ericsson, els Samsung i els LG.

D'altra banda, llegeixo que Worldreader.org ha tancat la primera fase del seu projecte per portar lectors de llibres electrònics a Ghana. Ho han provat amb 20 Kindles al poble d'Ayenyah. Les conclusions: "el Kindle i els llibres electrònics han ajudat a aprendre a llegir, han fet que els nanos llegeixin més, i han permès l'accés a centenars de milers de llibres, en menys temps i a un cost més baix que els llibres impresos".

Cal recordar que només el Project Gutenberg ja ofereix 30.000 llibres gratuïts.

L'octubre vinent l'experiència s'ampliarà a 336 Kindles a 4 escoles. Els responsables també treballen amb editors locals per digitalitzar llibres.

L'economia de Facebook


Veig a Mi otro blog... lo escribo en inglés aquest interessant gràfic sobre l'economia de Facebook (cliqueu-hi a sobre per engrandir-lo):


Google Me: l'aposta de Google basada en el joc online per fer ombra a Facebook?

Segons llegeixo a GigaOm i a Google Operating System, corren molts rumors que Google està treballant en una xarxa social basada en el joc online per fer la competència a Facebook, de nom en codi Google Me.

El World Street Journal ha publicat que fonts no identificades han confirmat que Google està treballant amb un gran nombre de desenvolupadors de jocs i que el CEO de Google, Eric Schmidt, ha afirmat que 'es pot esperar un partnership amb Zynga', empresa capdavantera en social-gaming. A principis d'aquest any Google ja va invertir en Zynga. També va contractar Mark DeLoura com a 'consultor en desenvolupament de jocs' i va comprar l'empresa Labpixies, també de social-gaming.

Schmidt no ha confirmat que Google estigui treballant en una xarxa social al voltant dels jocs però ha respost a la pregunta de si s'estava treballant en un competidor de Facebook que 'el món nom necessita una còpia del mateix'.

A ReadWriteWeb recullen diverses opinions sobre si Google serà capaç de fer front a Facebook.

26.7.10

En menys d'un any s'acaben les adreces d'internet


El president i CEO de l'American Registry for Internet Numbers (ARIN) ha explicat que, en menys d'un any, ens quedarem sense adreces d'internet. Segons expliquen a ReadWriteWeb, coincideix amb l'explosió de dades que es preveu en l'internet de les coses (RFID, dades de sensors...), l'augment de les connexions mòbils i l'augment del contingut aportat pels usuaris.

Actualment, el web fa servir el protocol IPv4. Cada una de les adreces IP d'aquest protocol es codifiquen amb un número de 32 bits, amb un màxim de 4 mil milions d'adreces úniques.

L'IPv6 és la nova generació del protocol IP, que codifica a 128 bits, cosa que permet un número molt més gran d'adreces úniques. A ReadWriteWeb llegeixo que seria suficient perquè cada persona del planeta tingués 4 mil milions d'adreces (!).

No només els proveïdors d'internet hauran de fer-hi front sinó que empreses de continguts com Google o Facebook també hi comencen a treballar. El passat juny Google va convocar la Google IPv6 Implementors Conference. Des d'allà Facebook va anunciar que ja havia començat a utilitzar aquest nou protocol.

De mentre, per seguir el compte enrere: IPcalypse a Twitter!