. El blog de la Núria Masdéu: El paper dels periodistes en les redaccions on line

3.11.06

El paper dels periodistes en les redaccions on line

L'Online News Association (ONA) anuncia la publicació d'un nou estudi sobre les habilitats i característiques de les redaccions on line. L'estudi és de la Medill School of Journalism amb la col·laboració de l'ONA.

L'estudi, realitzat amb unes 450 respostes de responsables de mitjans on line, distingeix diverses habilitats:
  • Actituds i intangibles.
    El que fa diferent el periodisme on line no són els aspectes tècnics sinó una manera diferent de pensar: aprendre coses noves, ser multitasca i treballar en equip, sobretot. A banda, prestar molta atenció als detalls i tenir habilitat per treballar sota pressió.
    En la majoria dels casos, es demana voluntat d'aprendre noves tecnologies en el moment que es lloga un periodista i, un cop ja és assalariat, que estigui al cas de les novetats tecnològiques.

  • Habilitats d'edició i escriptura.
    La majoria de respostes apel·laven la visió crítica de les notícies, gramàtica i estil, escriptura de titulars i titolets per a web i l'habilitat per combinar i escurçar la història.

  • Creació de contingut.
    Segons aquest estudi, alguns mitjans esperen que els seus periodistes escriguin contingut mentre que, d'altres, esperen que el maneguin.

  • Eines de producció on line.
    S'espera un mínim coneixement de la varietat de tecnologies. En alguns casos, però, és menys important que les habilitats d'edició i escriptura. Es demanen coneixements d'HTML, de Photoshop, de gestors de continguts, usabilitat web, Dreamweaver, disseny web, multimèdia, CSS, Flash, scripting (PHP, ASP), Javascript, anàlisi de dades i disseny i administració de bases de dades.
    Els més sol·licitats són HTML, Photoshop i de gestors de continguts.