. El blog de la Núria Masdéu: Periodisme a Veneçuela, a Zàmbia i novetats en 3D

28.9.08

Periodisme a Veneçuela, a Zàmbia i novetats en 3D

Tres informacions sobre periodisme ben diverses:
  1. Human Rights Watch ha fet públic un informe on destaca el poc progrés dels drets humans a Veneçuela, incloent l'impacte del govern en els mitjans i altres institucions. Els mitjans han estat minats amb una sèrie de mesures per a canviar "el contingut i el control dels mitjans". El govern ha reforçat la seva capacitat de limitar la lliure expressió i de controlar les freqüències d'emissió per intimidar i discriminar les cadenes crítiques amb el règim. L'informe també destaca el restringit accés públic a la informació oficial.

  2. A Zàmbia, malgrat els pocs recursos econòmics i materials, un grup de periodistes ha llançat el The Watchdog, el primer portal informatiu 24 hores. De moment són tres periodistes i el seu objectiu és cobrir la informació les 24 hores tant per a la població local com per als emigrats. Els mitjans online de Zàmbia només pugen còpies del contingut en paper. Segons s'explica a l'EJN, els diaris a Zàmbia són cars i la distribució és molt pobra fet que provoca que molta gent s'assabenti de les notícies tard; ara bé els que es puguin connectar a internet poden accedir a The Watchdog gratuïtament i obtenir la informació més ràpidament.
    En les dues setmanes que porta en funcionament, els periodistes s'han vist obligats a desplaçar-se al Media Institute of Southern Africa a causa de la mala connexió a internet. Tenen la intenció d'establir un acord amb les ràdios locals per tal que el contingut del web pugui ser redifós per la ràdio perquè la informació pugui arribar a gent que no té accés a internet. També estan estudiant de poder difondre informació a través dels mòbils.

  3. Els periodistes especialitzats en medi ambient llegeixo que ara poden utilitzar un web 3D publicat pel Programa de Medi Ambient de Nacions Unides (UNEP) i Google Earth. Es poden monitoritzar els punts crítics del medi ambient i l'impacte del canvi climàtic en el planeta a més de poder trobar informació local. El web permet escrutar més de 200 llocs del món, incloent els glaciars d'Alaska, les selves de Madagascar i les de l'Amazones.