. El blog de la Núria Masdéu: Eleccions hi-tech a l'Àfrica

9.9.08

Eleccions hi-tech a l'Àfrica

Ja fa uns dies llegia a SmartMobs que l'ús dels telèfons mòbils ajuda a monitoritzar les eleccions en els països africans, fent més difícil la manipulació electoral i la corrupció.

Amb el creixement de tecnologies simples de comunicació com els mòbils, molts Estats africans progressen cap a les eleccions obertes i justes en sistemes cada vegada més democràtics. El Senegal és un dels països on més s'hi aposta.

D'altra banda, a la BBC publicaven que les eleccions celebrades a Angola el divendres passat, les primeres en 16 anys, se celebraven en mode hi-tech.

  • Més de vuit milions de persones s'han censat utilitzant targetes antifrau amb hologrames, fotos i empremtes i no hi ha hagut escassetat de material publicitari encoratjant els ciutadans a votar, part d'aquesta propaganda enviada per SMS.

  • La comissió electoral ha obert col·legis fins en plataformes pretoleres i diversos helicòpters han recollit vots de col·legis remots mentre els faxos solars i per satèl·lit han enviat les llistes des d'altres col·legis.

  • Per als qui hagin perdut la targeta per votar, s'han col·locat més de sis mil ordinadors als col·legis electorals perquè la gent pugui accedir a la seva fitxa i número de registre.
Tota aquesta feina ha comportat 3 anys de preparació.

Els obstacles a superar han estat molts i diversos: molta part de la població no havia votat mai abans; la dispersió de la població (d'aquí els helicòpters i alguns vaixells); la manca d'un cens recent (les autoritats no saben ben bé on és la població); l'adscripció als col·legis s'ha fet en funció del número de registre més que pel lloc on es viu i part de la població anava despistada. Per pal·liar-ho hi ha hagut personal al carrer amb PDAs per orientar tothom qui ho demanés, s'han instal·lat màquines lectores de les cartes de registre en bancs i aeroports, hi ha hagut números de telèfon on trucar i també un web.

El pressupost inicial s'ha quadruplicat. Hi ha hagut observadors de la UE, dels EUA, del Comitè de Desenvolupament de l'Àfrica del Sud i de la Comunitat de Països de Parla Portuguesa.

El cap dels observadors de la UE, però, ha afirmat que les eleccions han representat un avenç important per a la democràcia però que en cap cas es pot parlar d'eleccions lliures i justes.

2 comentaris:

Martí Cabré ha dit...

La tecnologia ens fa lliures!

Núria ha dit...

Bé, com a mínim ajuda a arreglar una mica més les coses!