. El blog de la Núria Masdéu: El so del passat

24.5.06

El so del passat

La Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara va iniciar el gener de 2002 un projecte pilot que tenia per objectiu digitalitzar els arxius d'àudio emmagatzemats en cilindres de ceresina (els primers utilitzats en les màquines d'Edison).

El passat mes de novembre es va decidir posar-ho a disposició del públic general a través del web. En total, més de sis mil arxius d'àudio. L'èxit ha estat molt gran, no només entre el públic més especialitzat o acadèmic, sinó que ha despertat l'interès de moltes persones, en descobrir tot un món històric a través de les seves produccions d'àudio.

De fet, s'hi poden sentir gravacions realitzades des del 1877 fins als anys 20 del XX, en què el format dels cilindres de ceresina era el dominant. Així, hi trobem talls de veu de polítics com William Howard Taft i Theodore Roosevelt, celebritats com l'actriu Sarah Bernhardt o l'explorador del pol Ernest Shackleton.

Els responsables han tingut l'atenció de muntar un arxiu de vuit hores de durada amb el millor de les emissions radiofòniques, a banda de recopilar compilacions de ragtime, òperes, vaudevilles, etc.

Per cert, si us interessa, al web del projecte hi ha un feed del Cylinder Radio al qual us podeu subscriure per no perdre'n la pista.

Més informació: Telegraph.co.uk.