. El blog de la Núria Masdéu: Cicle Dones de Ciència: Juliana Morell

26.6.07

Cicle Dones de Ciència: Juliana Morell

Des de fa un temps que tenia ganes d'encetar un cicle de posts sobre algunes dones destacables en la història. Començo amb Dones de Ciència, un recull promogut per l'Institut Català de les Dones i que il·lustra el calendari d'aquest any.


Juliana Morell

Juliana Morell va néixer al barri del Raval de Barcelona, concretament al carrer de la Cendra, l'any 1594. Amb vuit anys ja parlava i escrivia en llatí, grec i hebreu. Per problemes financers del seu pare, que era banquer, la seva família es va haver de traslladar a Lió. Va ser en aquella ciutat francesa on, segons els cànons de formació universitària de l'època, va seguir una formació universal.

Estudià dret civil i canònic, filosofia i també física i astronomia. Si la presència de dones a la universitat era prou minsa en aquells moments, el fet d'interesssar-se per disciplines de l'àmbit científic convertí el seu cas en un dels pocs que estan documentats a tot Europa.

De Lió es traslladà a Avinyó, on aconseguí el grau doctoral en dialèctica i ètica l'agost del 1608, amb l'obra Oració recitada davant Pau V. El 15 de setembre del mateix any, quan en tenia catorze, entrà al monestir de les monges dominiques de Santa Pràxedes, a Avinyó.

Juliana Morell és una de les poques dones que apareix al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

Més informació