. El blog de la Núria Masdéu: Negocis a l'Àfrica o ensenyar a pescar en lloc de donar el peix (actualitzat)

30.6.07

Negocis a l'Àfrica o ensenyar a pescar en lloc de donar el peix (actualitzat)

Fa uns dies veia aquesta notícia a PSFK, titulada Help Africa? Do Business There, i que recull un vídeo de la ministra de finances nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala al TED 07 (xerrades inspirades amb els més grans pensadors i faedors). El vídeo és en anglès, però alguns arguments destacats serien els següents.

"Retornar-nos els diners dels comptes bancaris dels corruptes seria molt millor que tota l'ajuda que se'ns ha donat".

"Estem cansats de ser el subjecte de la caritat. Tenim ganes de fer-nos càrrec de nosaltres mateixos. Ningú més que nosaltres pot fer el canvi. Podem invitar supporters però ho hem de fer nosaltres mateixos".

"L'Estat no hauria de ser l'encarregat de donar béns i serveis perquè és ineficient i fa una mala feina".

"Hi ha una nova ona a l'Àfrica - la tendència és ben clara: la mitjana de creixement s'ha mogut al 5% per any. Els conflictes van de baixa així que hi ha moltes oportunitats per invertir en economies creixents i excitants on hi ha moltíssimes oportunitats".

"La millor manera d'ajudar els africans avui és ajudar-los a valdre's per ells mateixos. La millor manera de fer això és ajudant-los a crear feines. No hi ha cap objecció en batallar la malària i salvar vides de nens però imagineu l'impacte en la família si els pares poden trobar feina i els nens poden anar a l'escola i poden comprar medicines per contrarestar la malària ells mateixos. Si podeu invertir en llocs on vosaltres mateixos podeu fer diners, mentre creeu llocs de feina i ajudeu la gent a valdre's per ella mateixa, això us asseguro que seria una manera genial de funcionar... i he de dir que algunes de les millors persones per invertir en el continent són les dones".

NOU: En relació a aquest tema, fa un temps vaig trobar l'associació MBAs without borders

Envia MBAs voluntaris d'arreu del món a donar assistència a les contraparts locals: negocis locals, internacionals i ONGs de Mèxic, Haití, Nigèria, Ghana, Sierra Leone, Kènia, Tanzània, Ruanda, el Vietnam i Polònia. L'objectiu és desenvolupar persones i països. En general, desenvolupen projectes en cinc indústries: sanitat, agricultura, finances, canvi climàtic i generació d'ingressos.

Nascuda al Canadà el 2004, aquest any preveu enviar de voluntaris entre 20 i 25 voluntaris.