. El blog de la Núria Masdéu: 2006

31.12.06

Ja podem xafardejar pel número 10 de Downing Street

Des de fa uns dies ja podem entrar a visitar la residència del Primer Ministre britànic, podem traspassar la mítica porta del 10 de Downing Street.

El muntatge us permet visitar diverses estances, us dóna explicacions detallades de decoració i arquitectura i repassa la història de les aportacions a l'edifici dels diversos Primers Ministres.

Algunes curiosistats: a la sala de reunions del Gabinet, el Primer Ministre seu d'esquena al foc a terra, en l'única cadira amb braços; la Sala Pillared està encantada: el personal de la casa diu que hi senten i hi veuen 'la senyora': una dona vestida de blanc i habillada amb perles; i al Menjador d'Estat les cadires es van aprofitar de l'ambaixada al Brasil quan aquesta es va mudar de Rio a Brasília i el nou edifici era massa modern per al classicisme de les cadires.

Sense moure'ns del Regne Unit, enguany la Reina ha emès el tradicional missatge de Nadal en podcast. Sembla que els seus néts la mantenen al dia en tecnologia.

Seguiment on line de les rutes dels avions


M'he sorprès en veure el web GMaps Flight Tracker. Des d'aquesta plana es poden seguir els vols dels avions que arriben als aeroports d'Atlanta, Boston, Chicago, JFK Nova York, Los Angeles, San Francisco i Seattle.

Un cop triat un dels aeroports, la pàgina s'autorefresca cada mig minut pintant les trajectòries i informant de l'altitud i la velocitat dels aparells.

També es poden consultar les rutes efectuades, podent buscar un avió tant pel número de vol com per l'aeroport de destí.

Una aplicació més d'informació real sobre mapes del Google Maps. La sorpresa em venia perquè pensava que tota informació relativa a vols d'avions sobre els EUA era més sensible que mai.

27.12.06

Cultura i identitat catalanes en l'era digital

Aquest és el títol del congrés internacional que s'organitza des del Centre for Catalan Studies de Queen Mary College, University of London. Tindrà lloc del 5 al 7 de juliol de l'any vinent, 2007.

El programa és en procés d'elaboració i, de moment, han confirmat l'assistència Joan-Elies Adell, Laura Borràs, Josep Gifreu i Miquel Strubell.

Un tema de què es parlarà és sobre Blocs i opinió pública.

Trobareu tota la informació al web/blog del Congrés.

20.12.06

Tendències per al 2007

Ja comencen a publicar-se les habituals prediccions de tendències de futur a internet per l'any següent. Us en destaco una: la de Robin Good (el blog del qual té per lema l'humil What communication Experts Need to Know), que m'ha semblat interessant.

Cinc cèntims de les 14 grans tendències que enumera:
  1. Vídeo: augmentarà la innovació en la publicació i el compartir vídeos on line. Els buscadors i directoris de vídeos tindran una posició favorable. Es farà realitat el gravador d'entrevistes en vídeo on line.

  2. Publicitat on line: contextualitat, no obstrucció, rellevància i servei en-el-lloc seran els factors clau diferencials. Good prediu el creixement de la publicitat en xarxa: el naixement dels moviments bottom-up.

  3. Escolta de música on line: continuarà la tendència d'escoltar música on line gratuïtament o gairebé gratuïtament.

  4. Agregació de contingut: per aquells que entenguin aviat com aprofitar intel·ligentment el potencial que té darrere, l'agregació de continguts proveïrà una mina d'or d'oportunitats.

  5. Publicació personal i independent: tot i que Gartner va assegurar fa uns dies que els blogs arribarien al seu cim l'any vinent, segons Good tot just estem als inicis de veure eines i tecnologies que permetran que individus puguin publicar més i amb menys complexitat. Segons Good, per als petits publicadors independents, l'any 2007 serà un any d'oportunitats d'or.

  6. Conferències web i col·laboració on line: VoIP i l'screen-sharing seran clau en aquesta àrea que experimentarà un creixement formidable, segons Good. També afirma que persistiran els espais de treball grupals i que sorgiran aplicacions off line.

  7. Eines per a presentacions web i visuals: sortiran moltes més eines que faciliten les presentacions on line. Podríem dir-ne 'power points' on line (enguany n'han sorgit moltes). A banda, complementaran les possibilitats bàsiques dels powers points actuals.

  8. Enviament d'SMS grupals: en aquest sentit, els EUA han anat un pas enrere. Segons Good, aquest any que ve serà el dels SMS que mobilitzaran les masses.

  9. Difusions p2p: tot i la criminalització de les xarxes p2p, aviat seran el millor i canal més efectiu per als mitjans rics.

  10. Cercadors visuals: han de superar, encara, alguns obstacles actuals. Ara bé, les últimes incorporacions al web en aquest sentit, com Musicovery, ja insinuen tot el que ens pot venir a sobre.

  11. Web metrics: cada vegada més important, la medició d'audiències on line. Technorati, Google i Alexa tenen una boníssima posició per impulsar la informació que tenen als seus servidors i per satisfer les necessitats que tenen els publicadors petits i independents per treure rendiment econòmic als seus continguts.

  12. Vindrà la distribució i lliurament de contingut on line: terminals mòbils, pda's, telèfons mòbils d'última generació... tot plegat es multiplica.

  13. Vindrà l'anàlisi de dades web 3.0: l'anàlisi de dades i les màquines capaces de crear perfils en profunditat de persones o temàtiques ja s'insinuen. Amb poques referències aquests cercadors seran capaços de localitzar i referenciar creuadament dades de múltiples fonts en instants.

  14. Vindrà la immersió en móns virtuals: seguint l'estela d'èxit de Second Life.

15.12.06

Bancs p2p

Fa un temps Héctor Milla publicava a Pistas una notícia sobre bancs p2p. És a dir, sobre bancs en què persones que volen prestar diners i persones que demanen diners es posen en contacte i operen directament entre elles.

Llegeixo que, actualment, hi ha dos bancs en actiu d'aquest estil: el Prosper, que opera als EUA i el Zopa, que opera al Regne Unit.

La qüestió és que si una persona té diners estalviats pot buscar algú a qui prestar-los, a un tipus més alt que el que li donaria el banc. I si algú necessita un préstec el pot aconseguir a un tipus més baix.

L'empresa (Prosper o Zopa) avaluen els riscos dels qui demanen diners i reclamen deutes impagats. Per protegir-se davant la morositat, l'usuari presta els diners a l'empresa, que els diversifica per evitar que un t'agafi els diners i s'esfumi.

Per als qui entengueu l'anglès: la notícia a la BBC tot seguit.


12.12.06

Una lectura sobre innovació

Fa uns dies vaig acabar de llegir el llibre La alquimia de la innovación. 10 palabras para innovar, que recull converses entre Alfons Cornella i Antoni Flores al voltant de la innovació.

És de lectura amena, molt exemplificat. Les converses se centren en aquesta proposta de deu paraules que poden definir la innovació, o angles de la mateixa. Són les següents:
  1. Hibridar: hibridació aplicada a la distribució, als conceptes, etc.

  2. Autèntic / honest: el que és autèntic i honest es ven. Cal saber com demostrar que una marca és honesta quan diu que és autèntica.

  3. Teamindividualism: neologisme acunyat a NODE: "individualisme amb esperit d'equip".

  4. Territori / frontera: com impulsar i fer sorgir territoris creatius.

  5. Efímer / efervescent: obertura de noves oportunitats de negoci. Cal evitar la fugacitat no programada. No cal respondre efímerament, però sí a temps real.

  6. Capil·laritat: innovar partint dels anhels i necessitats reals dels consumidors. Consubstancial del treball en xarxa: compartir clients entre empreses complementàries (no competidores).

  7. Catàlisi: com aconseguir que l'energia catalitzadora de la innovació sigui permanent en l'entorn empresarial.

  8. Fracàs: cal tenir present "l'acceptació dels fracassos per assegurar una cultura emprenedora forta".

  9. Radical: innovacions radicals com a única sortida per Occident davant la fàbrica xinesa i d'altres països emergents.

  10. Innovadors: es fa una crida a reivindicar la persona i inclús el caràcter menys racional i més passional d'aquesta com a forma d'obtenir noves plataformes per a la innovació.
M'ha semblat molt interessant, especialment perquè basteix d'estructura lògica els processos innovadors, hi aporta respostes. Molt recomanable. El podeu trobar a Infonomia.

8.12.06

El Parlament francès també es passa al Linux

El parlament francès ha anunciat que, a partir del mes de juny de l'any vinent, els diputats i diputades utilitzaran ordinadors i servidors que correran sota Linux, navegador Firefox i OpenOffice.

Actualment hi ha diversos ministeris i despatxos governamentals que corren amb Linux, però només en servidors. El Senat i l'Assemblea Nacional seran els primers a tenir Linux (no s'ha desvelat quin Linux serà) en els ordinadors de treball.

L'anglès de Sa Majestat la Reina

Un estudi de la Universitat de Munic ha posat de manifest que l'anglès de la reina Elisabet II ha deixat de ser tant posh o aristocràtic i ara ja és més estàndard.

S'han analitzat digitalment els seus discursos de Nadal a la Commonwealth pronunciats cada any des del 1952 i s'ha detectat que la seva manera aristocràtica de pronunciar les vocals ha anat cessant al llarg de totes aquestes dècades. "Aquests canvis són tan, tan subtils i lents que no ens n'adonem any rere any", ha explicat Jonathan Harrington, professor d'aquesta universitat alemanya. I afegeix: "Pel que jo sé, no hi ha ningú més de qui disposem d'un arxiu sonor d'aquest tipus".

Segons Harrington, "el 1952 la Reina l'hauríem sentit referint-se a 'thet men in the bleck het'. Ara seria més aviat 'that man in the black hat'. D'igual manera, ella hauria dit 'the citay' i 'dutay' en lloc de 'citee' i 'dutee', i 'hame' en lloc de 'home'. Durant els 50 ella hauria estat 'lorst', mentre que als 70 ja estava 'lost' ".

29.11.06

El premi Pulitzer podrà premiar elements periodístics web 2.0

Llegeixo que els Pulitzer de periodisme que s'atorgaran l'any vinent podran premiar materials on line com bases de dades, gràfics interactius, blogs, passis de diapositives i streaming de vídeo gràcies al canvi en les normes per a la seva adjudicació.

Cada un d'aquests elements contarà com un element en el total d'ítems, impresos o on line, permesos en cada entrada.

L'any passat es va obrir la convocatòria a contingut on line però l'únic que es permetia presentar-hi eren històries explicades amb text i imatges. A totes les categories una entrada pot contenir material on line però ha de contenir igualment material de l'edició impresa, excepte en les categories de breaking news reporting i breaking news photography, que romanen obertes al material publicat al web del diari.

27.11.06

Fer un milió de dòlars al Second Life en 30 mesos

Llegeixo que Anshe Chung ha anunciat oficialment que ha acumulat l'equivalent de més d'un milió de dòlars EUA a Second Life (SL): 36 km2 de terres, stocks en empreses virtuals, diversos milions de Linden Dollars (moneda pròpia de SL), botigues...

Tot plegat, en 30 mesos i amb una inversió inicial de 9,95 dòlars.

Anshe Chung és Ailin Graef, nascuda i crescuda a Hubei (Xina), actualment vivint a Alemanya. Amb el seu marit han fundat l'Anshe Chung Studios, amb oficines a Wuhan (Xina). L'empresa ha estat finançada íntegrament amb els beneficis obtinguts a SL. Properament ampliaran personal: de 25 a 50 persones.

Impressionant!

21.11.06

Altres tipus de fractures digitals

Jakob Nielsen, el gurú de la usabilitat, alerta en el darrer butlletí Alertbox de les altres fractures digitals, a banda de l'econòmica:



  • La fractura provinent de la baixa capacitat lectora i de comprensió de textos de part important de la població. Nielsen parla del 40% als EUA. Desconec les estadístiques per a casa nostra (tot i que tinc l'esperança que el percentatge sigui molt inferior!!!). Però seria un fet a tenir en compte especialment per les administracions públiques amb presència a internet.
    Nielsen és taxatiu: aquest és el major problema d'usabilitat. Aquí hi ha els seus consells per a aquest col·lectiu.
    El segon gran problema d'usabilitat és, segons Nielsen, el que afecta les persones grans. Trobareu l'extracte de l'estudi no gratuït on recull els seus consells per als seniors aquí.

  • La fractura de la participació. Les xifres situen en el 90% les persones que no participen en les comunitats virtuals que visiten, el 9% ho fan esporàdicament i l'1% engloba els més participatius.

Què faríeu si us trobéssiu en Schumacher a la benzinera?

Divertida campanya de màrqueting viral en la qual Michael Schumacher apareix en una benzinera sense que els clients ho sàpiguen. Hi ha diversos clips. En aquest primer l'expilot de Fórmula 1 s'està dret i quiet a manera de cartell.




En aquest segon, un conductor es troba com si fos ell qui participés en una cursa.




Via Mirá.

17.11.06

Directori de Blocs terrassencs

Al DRAC telemàtic hem posat en funcionament un directori de Blocs terrassencs, a blocs.terrassa.com. La idea és recollir, llistar i ordenar els blogs que s'escriuen des de Terrassa. De moment ja n'hi ha una quarantena i al site hi ha un formulari per enviar-ne i que siguin inclosos al directori.

13.11.06

La publicitat als blogs

Llegeixo a Baquía que s'ha fet públic un estudi sobre la influència de les opinions expressades als blogs. Segons aquest estudi d'Ipsos MORI, els blogs s'han convertit en una font d'informació més fiable que els anuncis de televisió i el màrqueting a través del correu electrònic.

S'han enquestat 2200 europeus. Al voltant d'un terç ha dit que havia canviat d'idea sobre alguna compra després de llegir comentaris negatius d'altres usuaris a internet. Aquí ve l'oportunitat de les empreses per començar a fer gestió de les reputacions de marques i productes on line.

D'altra banda, gràcies a telendro.com.es, veig que ha nascut una nova iniciativa per vehicular la publicitat en els blogs. Es tracta de ReviewMe, un sistema pel qual es paga als bloguers perquè revisin/analitzin productes al seu blog. Els posts que són publicitat es mostren identificats com a tal. I, per cada post de publicitat es cobra entre 20 i 200 dòlars.

Els anunciants són qui trien el blog al qual volen ser revisats. Si un blog està interessat a guanyar uns dinerons, cal que obri un compte amb ReviewMe, que li analitzarà el blog (audiència). Depenent de les visites, el bloger cobrarà més o menys.

Penso que pot ser una bona opció: així ens estalviem, com a mínim, la publicitat encoberta.

10.11.06

El màxim: 4 segons per descarregar una plana

Segons publica la BBC, un estudi revela que els compradors online marxen si, com a màxim en 4 segons, no se'ls ha descarregat la plana. Així hi responien el 75% dels 1058 individus entrevistats. Aquests 4 segons són la meitat del que se solien esperar els individus en el primer boom de compra on line.

L'inconvenient de trigar a aparèixer apareix just darrere dels preus alts i els ports. Una tercera part dels individus enquestats abandonen el lloc si triga, si és massa difícil navegar-hi o si el procés de pagament és massa llarg.

L'estudi ha posat de relleu que l'experiència que els compradors tenen amb el web afecta la visió general que tenen de l'empresa. Un 30% d'aquests, ho explicarien a la família i als amics.

Finalment, de les 500 primeres botigues dels EUA, gairebé la meitat triguen més de 4 segons a finalitzar la compra.

9.11.06

Guia de Digg per a principiants

Per als principiants ens pots interessar aquesta guia del Digg que podem trobar al blog Pronet Advertising (Personal experiences in successful online marketing).

S'hi explica què és el Digg, què hi podem trobar, per què ens pot servir, què és l'efecte Digg, a banda de trobar-hi altres recursos alternatius.

4.11.06

24 hores contra la censura a internet

Reporters sense fronteres organitza una jornada de protesta contra la censura a internet. La cita, del dimarts 7 al dimecres 8 de novembre.

Segons dades seves, actualment hi ha més de 60 ciberdissidents empresonats en tot el món per intentar expressar-se a internet. A la Xina, Tunísia i Egipte manifestar una opinió en un blog o en un lloc web pot portar a la presó.

Es demana connectar-se al llob web de Reportes sense fronteres i:
  • Descobrir els 13 forats negre al món i fer-los desaparèixer
  • Gravar un missatge per al fundador de Yahoo!, primera empresa a censurar el propi buscador per agradar a les autoritats xineses.
  • Obrir un blog a rsfblog
  • Visitar la nova versió del web en àrab

3.11.06

El paper dels periodistes en les redaccions on line

L'Online News Association (ONA) anuncia la publicació d'un nou estudi sobre les habilitats i característiques de les redaccions on line. L'estudi és de la Medill School of Journalism amb la col·laboració de l'ONA.

L'estudi, realitzat amb unes 450 respostes de responsables de mitjans on line, distingeix diverses habilitats:
  • Actituds i intangibles.
    El que fa diferent el periodisme on line no són els aspectes tècnics sinó una manera diferent de pensar: aprendre coses noves, ser multitasca i treballar en equip, sobretot. A banda, prestar molta atenció als detalls i tenir habilitat per treballar sota pressió.
    En la majoria dels casos, es demana voluntat d'aprendre noves tecnologies en el moment que es lloga un periodista i, un cop ja és assalariat, que estigui al cas de les novetats tecnològiques.

  • Habilitats d'edició i escriptura.
    La majoria de respostes apel·laven la visió crítica de les notícies, gramàtica i estil, escriptura de titulars i titolets per a web i l'habilitat per combinar i escurçar la història.

  • Creació de contingut.
    Segons aquest estudi, alguns mitjans esperen que els seus periodistes escriguin contingut mentre que, d'altres, esperen que el maneguin.

  • Eines de producció on line.
    S'espera un mínim coneixement de la varietat de tecnologies. En alguns casos, però, és menys important que les habilitats d'edició i escriptura. Es demanen coneixements d'HTML, de Photoshop, de gestors de continguts, usabilitat web, Dreamweaver, disseny web, multimèdia, CSS, Flash, scripting (PHP, ASP), Javascript, anàlisi de dades i disseny i administració de bases de dades.
    Els més sol·licitats són HTML, Photoshop i de gestors de continguts.

Reformes de fons en la premsa a França

La Nouvelles Messageries de la presse parisienne estudia implantar un pla estratègic per fer front als problemes de distribució de la premsa per als propers cinc anys. Tot i que els detalls del pla encara són secrets ha trascendit que diverses patronals del sector hi col·laboren per frenar la davallada general de la difusió de la premsa a França.

L'objectiu seria arribar als 33.000 punts de venda de premsa tradicional de proximitat l'any 2010, uns 5000 més que actualment.

Segons dades de Christophe Chenut, director general de L'Equipe i president de la comissió de distribució de l'SPQN (Syndicat de la presse quotidienne nationale), quan un punt de venda tradicional tanca, la pèrdua mitjana de venda de diaris s'estima al voltant del 30% en la zona concreta (els altres punts de venda de la zona no recuperen la totalitat de la clientela).

No només a França hi ha problemes amb la premsa. Als EUA la circulació de diaris també baixa, en picat.

1.11.06

TINETJornada

Tinet, la xarxa ciutadana nascuda al Camp de Tarragona, organitza la TINETJornada per al proper dissabte 11 de novembre. Tractaran les possibilitats de futur a mig termini d'Internet i les TIC; concretament, es parlarà dels continguts audiovisuals i els dispositius mòbils de darrera generació.

Segons informen, l'objectiu de la TINETJornada, és preparar-nos adequadament al canvi cultural que suposa l’aplicació pràctica de les innovacions tecnològiques, apropant-nos a temes d’avantguarda i d’innovació d’Internet i de les TIC.

El termini d’inscripció acaba el 8 de novembre de 2006. La jornada té lloc a la Diputació de Tarragona.

24.10.06

En Kamlesh encara us necessita

Fa uns mesos us comunicava la situació d'en Kamlesh, un noi apadrinat per Amics del Nepal que pateix insuficiència renal i necessita un trasplantament d'urgència. Amb aquella primera crida es van poder recollir al voltant de 12.000 euros.

Actualment, en Kamlesh és a Madras (a l'Índia) on aquest dijous 26 d'octubre li serà trasplantat el ronyó, el donant del qual és la seva germana.

Amics del Nepal fa una crida a recollir més diners: Us volem agrair de tot cor la vostra gesta així com informar-vos que, malgrat l'esforç que estem fent, encara necessitem uns 12.000 euros més per despeses de postoperatori, controls i medicines.

Donatius:

Caixa Catalunya 2013 0646 14 0200524577
Caixa de Pensions "la Caixa" 2100 1301 38 0200039940
Banc Sabadell 0081 0200 27 0001270732

Les mares de Silicon Valley

Gràcies a TypePad he descobert aquest blog: el Silicon Valley Moms Blog, a byte of silicon valley life.

Està en funcionament des de fa uns 7 mesos i és un grup col·laboratiu de mares que escriu sobre les seves vides a Silicon Valley, on les mares són CEOs a la feina i CFOs (Chief Family Officer) a casa, les cases són cares, als nens de 2 anys els encanta el sushi, a 6 ja tenen negocis web, i les mares estan massa ocupades portant els seus nens amb minifurgonetes per aixecar una espasa en les guerresdemames, segons descriuen elles mateixes.

Comptem amb 40 col·laboradores i els posts que escriuen relaten experiències i emocions viscudes, a banda d'altres posts més desenfadats, com el que descriu el contingut d'una bossa de mà.

21.10.06

El 20% dels recursos destinats a R+D aniran a fomentar la recerca militar

La Fundació per la Pau presenta el seu Informe 2007 sobre els Pressupostos per a R+D civil i militar a l'Estat espanyol. Les xifres són de delicte: per cada euro dedicat a la recerca sanitària, el govern en dedica 5 a recerca militar.
Segons aquest informe, ens trobem amb màxims històrics -malgrat una lleugera reducció per al 2007- de la inversió en R+D militar a l'Estat.

Segons llegeixo a la nota de premsa i al web de la Campanya per la pau: prou investigació militar!, el nombre de programes de creació i desenvolupament d’armaments amb càrrec a aquests pressupostos augmenten en relació a l'any passat i passen de 9 a 13.

Així, és perfectament possible que en els propers anys, coincidint amb la fase de consolidació d’aquests projectes de recerca, augmentin significativament els recursos que s’hi dediquen.

El pressupost total destinat a la recerca militar representa més del doble del que es dedica al Programa de Recerca Científica, font principal de les Universitats i el CSIC, cinc vegades més que el que es dedica a recerca sanitària, més de vint vegades que el que rebrà la recerca agrícola i 300 vegades més que la recerca educativa.

Segona la Fundació per la Pau el govern ignora, i per tercer any consecutiu incompleix, la promesa que va fer el PSOE en el seu programa electoral —en resposta a les recurrents denúncies expressades per científics i institucions dedicades a la recerca— de comptabilitzar com a despesa de R+D “la que sigui utilitzada per a aquesta finalitat, reubicant les corresponents despeses militars destinades a la fabricació d’armament en el lloc adequat” (el Ministeri de Defensa).

17.10.06

L'Iran de nou: febre bloguera dels seus clergues i la BBC hi llança un canal de televisió

Ahmadinejad ha creat escola entre el clergat conservador islàmic de l'Iran. Aiatol·làs, estudiants del seminari i teòlegs reben formació perquè puguin obrir els propis blogs. Els cursos han començat a Qom, ciutat que és el centre religiós tradicional del país. Al voltant de 300 clergues i estudiants s'hi han apuntat.

Es calcula que a l'Iran hi ha entre 75.000 i 100.000 bloguers, que no parlen de política. Les autoritats s'han encarregat de silenciar les veus dissidents.

D'altra banda, si fa uns dies també comentava que l'Iran retira les antenes parabòliques, ara llegeixo que la BBC hi llança un nou canal de televisió. El canal serà en farsi i començarà amb una emissió diària de 8 hores. Té un pressupost de 15 milions de lliures esterlines, que el cobrirà el Foreign Office amb l'ajut que paga cada any al BBC World Service.

Prendre el pols a un dia qualsevol

Al Regne Unit han posat en marxa el projecte One Day in History en què demanen als ciutadans britànics que expliquin el seu particular 17 d'octubre en el que es descriu com a blog per al record nacional.

Tot plegat es compilarà en una càpsula digital que serà emmagatzemanda permanentment a la British Library.

Es compta amb celebritats com els actors Stephen Fry i Derek Jacobi i s'ha convidat 29.000 escoles a participar-hi. La proposta és escriure entre cent i mil paraules sobre la jornada.


Llegeixo que el projecte està inspirat en els exercicis d'observació de masses realitzats pels sociòlegs durant i des de la II Guerra Mundial per registrar els detalls de la vida quotidiana.

8.10.06

A Sud-Àfrica es poden descarregar la Bíblia al mòbil

Tenia pendent de fa uns dies fer un post sobre aquest tema que vaig llegir així com de passada.

Des del mes de setembre, a Sud-Àfrica tothom qui vulgui es pot descarregar la Bíblia al mòbil, en anglès i en afrikaan. Costarà al voltant dels 5'5 dòlars EUA i es rebrà l'Antic i el Nou Testament juntament amb un petit motor de cerca. Es calcula que el 80% dels mòbils sudafricans tenen 1,2 mb de memòria, el java i accés a internet, que són els elements imprescindibles per baixar-s'ho.

Les versions en zulú i en xhosa seran disponibles en breu. Una iniciativa que va molt en la línia d'algunes altres de què ja havia parlat.

Per cert, aquí hi podeu trobar una notícia molt interessant sobre com l'Església als EUA es passa al web 2.0: ha creat, per exemple, la xarxa social MyChurch. Hi llegeixo que un 40% de la població assisteix als oficis religiosos setmanalment.

7.10.06

L'enigma Cervantes

El Pere m'ha fet arribar aquest vídeo penjat al YouTube (per cert, corren rumors que Google està a punt de comprar-lo!):

Una wiki per compartir rutes i Guifi.net treu revista

Dues notícies que llegeixo a naciodigital.com:
  • Un gironí que guanya el primer concurs de Google Maps (Espanya) amb una wiki per compartir rutes i waypoints GPS a la web de forma ràpida i fàcil. Jordi López ha guanyat, d'entre els 52 treballs presentats, un viatge a GooglePlex, les oficines centrals de Google a Mountain View. Més informació al Diari de Girona.
  • Neix la revista Guifi.net. Segons naciodigital ha nascut de l'interès de la comunitat Guifi.net de condensar en un format més amigable la informació que s'hi genera durant tot un mes.

Podcast sobre periodisme i comunicació digital

Karma Peiró i Luis Ángel Fernández Hermana han estrenat podcast sobre periodisme i comunicació digital, llegeixo a eCuaderno.

El trobareu a Ladridos al Amo. Podeu llegir més informació al post de la Karma Peiró al seu blog.

5.10.06

Nou producte de Google: Google code

Google té un nou servei: un buscador específic de codi, el Google Code Search. Es tracta de codi públic que rastreja a la xarxa. Es poden restringir les cerques a expressions habituals, a determinades llengües, a llicències o arxius determinats.

Entenc que ha d'anar molt bé per als tècnics!

Jo també penjo el vídeo de l'anunci de la selecció!

Segueixo la iniciativa de Vicent Partal. Després que un jutge ha decidit que no es passi l'anunci per les televisions, pengem-lo als nostres blocs!



IV Seminari internacional de periodisme digital i II Jornades de Podcasting de Barcelona

Agafeu l'agenda!
  • 4t seminari internacional de periodisme digital: 26 i 27 d'octubre a Vilanova i la Geltrú. Organitza el Grup de Periodistes Digitals, entre altres. Es parlarà de vídeo per internet, RSS, contingut social, periodisme ciutadà... amb Vicent Partal, Mark Fletcher (Bloglines), Steve Olechowski (FeedBurner), Mike Hudack (Blip.tv)...
  • II Jornades de Podcasting de Barcelona: 20 i 21 d'octubre a Barcelona. Es tractarà el podcasting des de diverses perspectives: màrqueting, comunicació digital, visió prospectiva dels Media Blogs... Amb Héctor Milla, Karma Peiró, Andy Ramos, Sonia Blanco....

4.10.06

Entrevista a Jay Rosen

Entrevista a Jay Rosen, professor universitari nord-americà especialitzat en el rol dels mitjans de comunicació en les democràcies. A més, es tracta d'un dels gurús d'internet. Ara ha respost una sèrie de preguntes sobre periodisme ciutadà a Slashdot. No us la perdeu!

Interessantíssim curs sobre societat de la informació

Héctor Milla dirigeix el curs Societat de la informació que tindrà lloc del 16 al 25 d'aquest mes a Vilanova i la Geltrú, coorganitzat pel Grup de Periodistes Digitals i el Campus Universitari de la Mediterrània

El programa és molt complet:

Digital Media:
- Conceptes i anàlisi de la convergència Digital Media.
- Cap a una societat de la Imatge?

TV Mòbil:
- Mercat emergent.
- DVB-H i xarxes per a la TV mòbil.
- Anàlisi de casos: TV3 i la TV Mòbil.

IPTV, El camí de la convergència de la televisió cap a les xarxes:
- Xarxes de telecomunicacions i noves oportunitats per a l'audiovisual.
- TV ADSL, ADSL2 i VDSL.
- TV i xarxes de fibra fins la llar.

La imatge com a coneixement a la xarxa social:
- Aportacions de la imatge fixa als nous mitjans.
- Fotografia digital dins del panorama mediàtic.
- Fotologs i hiperblogs visuals.
- Xarxes d'imatges visuals en xarxa.

Streaming:
- Com fer streaming?
- Conceptes bàsics d'streaming.
- Pràctica d'streaming.

Podcast:
- Què és el podcasting?
- Conceptes bàsics.
- Pràctica de podcasting.

HDTV, L'Alta Definició i els models de comunicació ascendent:
- Conceptes, models i actors de l'Alta Definició.
- Noves formes de comunicació televisiva: el camp de visió.

Videojocs, cinema i fans:
- Interrelacions entre les indústries del cinema i els videojocs.
- Usuaris com a productors:convergència cultural de mitjans.
- Videojocs com a forma cultural híbrida: estètica, narrativa i comunicació.
- Casos d'exemple: videojocs i cinema, estratègies promocionals, clip culture i ficció de fans.

Digitalització i indústries culturals.Tendències de producció:
- Anàlisi dels canvis produïts per la digitalització en els processos de producció, distribució i exhibició. El cas del cinema.

Formes i continguts. Nous formats audiovisuals a Internet:
- Anàlisi dels diferents formats audiovisuals a Internet, des d’una doble vessant.
- Adaptació i transformació dels gèneres provinents d’altres mitjans, com ara la televisió o el cinema (relat, trailer, spot publicitari, videoclip).
- Nous formats, propis o característics d´Internet (relat interactiu, cibersèries, animació, jocs).

VídeoTelefonia. Noves eines per a la comunicació audiovisual:
- Anàlisi de noves eines tecnològiques de comunicació.
- La telefonia/vídeotelefonia IP (teoria i casos pràctics: Skype, etc)
- La vídeoconferència IP/RDSI (teoria i casos pràctics: VNC, etc)

Blog i Periodisme:
- Periodisme digital i weblogs.
- La frontera incerta entre els professionals i l'audiència.

Personal Video Recorder:
- Demos amb el AV700 TV de Archos.
- Grabador portàtil de vídeo.
- Receptor de TDT en moviment.

Televisió 2.0:
- Models prospectius de televisió 2.0.


Se'm fa la boca aigua!!

29.9.06

De vegades només cal una abraçada

Free hugs o Abraçades gratis, aquesta és l'aportació de Juan Mann en aquesta societat sovint anònima i mancada de contacte. Tot va començar fa un temps, amb el que Mann entén com a emoció fast food.

Les abraçades gratuïtes van tenir tant èxit que la policia va decidir prohibir-les. Mann va aconseguir recollir les 10.000 signatures que necessitava i les va presentar a les autoritats. Aquesta és la campanya de Free Hugs.

Divendres passat es va penjar un vídeo al YouTube. Avui a l'hora de fer aquest post, s'ha vist 1.117.235 vegades i té més de 7000 comentaris. Passa-ho!

28.9.06

Concurs de disseny de plantilles

Llegeixo a naciodigital.com que OpenOffice.org, amb WorldLabel.com, organitzen un concurs de disseny de plantilles per al primer. El termini per presentar treballs finalitza el 13 d'octubre, dia del seu aniversari.

Segons l'OpenOffice ja són 50 milions de persones les qui utilitzen la seva suite informàtica i els guanyadors, a banda de repartir-se 5000 dòlars, podran incloure els seus treballs en els sets d'instal·lació del web.

Algú s'hi anima?

Explicar gràficament esdeveniments transcorreguts durant un període de temps

Internet és un dels mitjans ideals per explicar gràficament, tipus infografia, els esdeveniments que tenen lloc en períodes de temps. Darrerament, he trobat arxius d'aquest tipus.

El primer, relatiu a l'11S. Es tracta d'un article que va publicar la BBC en el seu moment per mostrar com han canviat els EUA des dels atacs del 2001. Mostra estadístiques de l'última dècada relatives a defensa, trànsit aeri, popularitat presidencial, estigmatització dels musulmans i preocupació per Bin Laden (clicant sobre els trianglets de la part inferior del gràfic obtindreu informació relativa a esdeveniments succeïts en aquell moment).

El segon, Maps of war. L'he localitzat a través de Mirá i és relatiu a la guerra de l'Iraq. Hi veig sis animacions: història de l'Imperialisme a l'Orient Mitjà (5000 anys d'història explicats en 90 segons); Iraq, cambra cuirassada; signes d'ocupació, fotografies de satèl·lit del palau de Saddam; xiïtes contra sunnites; les presons secretes de la CIA; i la recaptura de Fallujah.

No us perdeu el primer, el de 5000 anys d'història en 90 segons!

23.9.06

L'estat del web per Estats

He trobat aquest enllaç a una sèrie d'articles del Read / Write Web que estudien l'estat del web per Estats. Específicament, analitzen els índexs de penetració d'internet i destaquen els webs més utilitzats pels ciutadans.

De moment, han tret un d'aquests estudis per: França, Alemanya, els Països Baixos, Polònia, Corea, el Regne Unit, Rússia, Espanya, la Xina, Turquia, Itàlia i el Brasil.

Destaquen especialment les novetats en xarxes socials i web 2.0.

La vida no és mòbil

Fa uns dies comentava l'odissea que va suposar canviar de terminal mòbil, mantenint-me a Vodafone.

Doncs bé, he trobat el resultat en tornant de vacances: set cartes amb un contracte en cada una d'elles amb Vodafone (vaig signar permanència amb ells).

Vegeu com funcionen aquesta gent!!

21.9.06

Navegar d'incògnit

Ja tenim a la nostra disposició un navegador que ens assegura l'anonimat en les nostres rutes per internet. Llegeixo a la BBCNews que es tracta d'una extensió del Firefox, anomenada Torpark, creada per un grup de hacking, Hacktivismo, i que utilitza tecnologia amb el suport del grup de drets digitals Electronic Frontier Foundation.

Aquest programa és prou petit per portar-lo en una memòria flash, pel que, des de qualsevol ordinador, ens podem assegurar l'anonimat. Sembla una bona solució per a tots els qui estan preocupats per la seva privacitat a internet.

17.9.06

Apagada analògica als Països Baixos, justícia social on line a l'Àfrica i adaptació en còmic de l'11S

Als Països Baixos apaguen la televisió analògica el proper 27 de novembre. Apagaran tres cades nacionals i tretze de regionals. Són, per tant, el primer país d'Europa a ser completament digitals.

Pambazuka News. Es tracta d'un dels fòrums de justícia social a l'Àfrica més grans. Compta amb 60.000 subscriptors del seu butlletí setmanal i compta amb una versió en anglès i una altra en francès tant del web com del butlletí.

Aquesta plataforma ha creat tota una nova àrea per incloure blogs amb la creació d'una xarxa de dones blogueres de Nigèria. Alhora, ha continuat donant suport als drets de les dones al voltant d'una xarxa civil panafricana, oferint informació sobre els drets de les dones. El seu compromís l'ha portat a obrir un blog i una llista de correu per donar suport a la campanya de la societat civil del Sudan per evitar que el Sudan obtingui la presidència de la Unió Africana. Preveuen que, en un futur, trauran una edició en àrab i faran ús de l'àudio i el vídeo per donar veu als ciutadans.

Pambazuka significa despetar-se o aixecar-se en Kiswahili.

Tot i amb retard, aquí hi ha l'enllaç de l'adaptació gràfica de l'11S feta per

La Harvard Extension School imparteix classes al Second Life

La Harvard Law School, específicament la Harvard Extension School imparteix part de l'assignatura CyberOne: Law in the Court of Public Opinion al Second Life (SL).

Segons Rebecca Nesson, professora encarregada de les sessions al SL, "els estudiants aprendran de móns virtuals alhora que experimentaran la seva classe en un món virtual. Serà una educació excitant per a tots nosaltres".

Aquí hi ha l'aula; també hi podeu veure un vídeo en què els professors expliquen com funcionarà l'experiència.

Tanquen una ràdio a Somàlia, requisen un diari al Sudan i amaguen vídeos a la Xina

Llegeixo a l'ABCNews International que els militars islamistes que controlen bona part del sud de Somàlia han tancat una ràdio, Radio Jowhar, per emetre música i cançons d'amor. Sembla que emergeix un nou règim talibà. De moment, ja s'ha prohibit l'exhibició de cinema, s'ha fuetejat públicament drogradictes i s'ha interromput un casament perquè una banda tocava i homes i dones socialitzaven junts.

Al Sudan les forces de seguretat van confiscar l'edició de dissabte 9 de setembre del diari independent Al Sudani. La redacció del diari, llegeixo a Middle East Times, ho considera un càstig a la cobertura que el diari va fer de les protestes ciutadanes contra les retallades dels subsidis de fuel i sucre.

Finalment, a la Xina el govern intenta amagar els vídeos que testimonis van gravar en la repressió efectuada per la policia quan un centenar de persones van prendre els carrers de Rui'an. Protestaven pel que consideraven un engany de la policia: les forces de seguretat van concloure que la mort d'una jove professora era un suïcidi. Els seus familiars i alumnes entenen que la policia tapa alguna cosa i surten al carrer per protestar. Alguns testimonis graven petits clips amb els mòbils o altres aparells i els pugen en servidors de vídeo xinesos. En qüestió d'hores s'han esfumat. Almenys tres arxius han reaparegut al You Tube o al Photobucket.

25.8.06

Torno d'aquí uns dies

"Primers" virtuals a Second Life

En l'altre blog que mantinc, el camiZs, vaig fer un post ara fa uns dies sobre el Second Life, l'espai virtual on comprar, vendre, i viure-hi. Doncs bé, al DigitalMediaWire ara han publicat un llistat dels "primers" virtuals en aquest entorn.

Són:
  • El primer hotel virtual: Starwood's Aloft
  • El primer concert virtual: Suzanne Vega
  • La primera botiga: American Apparel
  • El primer esdeveniment esportiu: l'All Star de bèisbol
  • La primera xarxa virtual de publicitat: MetaAdverse
  • Primera pel·lícula rodada en l'entorn en 3D: Bells and Spurs
  • El primer diari virtual: The Metaverse Messenger
  • La primera campanya no lucrativa: Global Kids GK Island
  • El primer fabricant de cotxes virtuals: Scion
Sembla que hi haurem de treure el cap a veure què!!

23.8.06

El YouTube com a arma política

Llegeixo al Weekly PoliTicker que el YouTube està sent crític en les campanyes electorals dels EUA. Com, per exemple, quan el senador George Allen, enmig d'un míting a Virgínia, titlla de macaco un voluntari de la campanya de l'oposició que el gravava.

Resulta que aquesta persona és d'origen indi nord-americà. Allen, en dues ocasions el titlla de macaco i, a sobre, li diu benvingut a Amèrica i al món real de Virgínia. Macaco és una paraula despectiva utilitzada pels colons francòfons a l'Àfrica per anomenar les poblacions natives africanes.

El clip a YouTube ha estat vist més de 180.000 vegades. I l'entrada de macaco a la wikipedia en anglès ja ha estat actualitzada, amb informacions relatives a l'incident.

D'altra banda, llegeixo que a la Xina aviat s'aplicarà la censura prèvia en la publicació de vídeos a la xarxa. Llocs com YouTube necessitaran una aprovació prèvia per distribuir els vídeos.

Sobre la blogosfera: una eina i una web informativa

He trobat un parell de coses que són molt interessants.

D'una banda, el blogcount. Es tracta d'un web on recullen estudis i anàlisis sobre la blogosfera: com és de gran, quina tendència té... Només la primera notícia explica que, d'una enquesta realitzada al públic general dels EUA, un 30% afirma haver llegit blogs. És un índex molt alt!

De l'altra, el socialmeter. Una eina que analitza la popularitat social d'una plana web. Rastregen Del.icio.us, Digg, Furl, Google, Jots, Linkroll, Netscape, Reddit, Shadows, Spurl, Technorati, and Yahoo My Web.

18.8.06

Més xifres

Després del post on feia referència als 15 webs que, segons el diari Guardian, han canviat el món, continuo amb més xifres espectaculars, també tretes del Guardian i que fan referència al món audiovisual:
  • L'usuari amb més subscriptors de YouTube: un vidu britànic de 78 anys a qui li agrada el blues i les motos. En el moment que estic escrivint aquí té 18.810 subscriptors i més de 3.500 comentaris.
  • Un vídeo sobre l'evolució del ball que ha estat vist 31 milions de vegades.
  • 68 milions de hits al blog Boing Boing, amb observacions i links interessants, només la primera quinzena d'agost.
  • El perfil més popular de MySpace: una jove model vietnamita-americana, Tila Tequila. Té 1,3 milions d'amics i la seva última cançó ha estat baixada gairebé 3,1 milions de vegades.
  • El wikimapia ja ha documentat més d'un milió de llocs.

A l'Iran retiren les antenes parabòliques

Llegeixo que a l'Iran la policia comença a retirar les antenes parabòliques dels terrats en un intent de prevenir que els ciutadans iranians puguin veure les televisions occidentals. Fins ara les parabòliques estaven prohibides però tolerades. Aquesta campanya l'ha llançada el ministre d'Orientació Cultural i Islàmica, Hassan Saffar Harandi, que ha dit, segons l'adnkronosinternational, que "s'ha d'aturar l'ofensiva cultural de l'Oest" a l'Iran.

Segons aquestes mateixes fonts informatives, sembla que les intencions últimes és facilitar que el govern controli les informacions relatives a la disputa de l'Iran amb la comunitat internacional respecte al seu programa nuclear.

15.8.06

Aquest setembre, nou canal de televisió paneuropeu

eux.tv sortirà aquest mes de setembre com a nou canal informatiu sobre política i notícies sobre Europa i la Unió Europea des d'una perspectiva paneuropea. Es tracta d'un canal gratuït, híbrid entre els 24/7 (tipus 3/24) i una plataforma web amb notícies i informacions al moment sobre la UE.

L'equip el lidera Raymond Frenken, antic corresponsal a Europa de la CNBC, i fundador, també, del nou canal.

Benvingut, doncs, aquest nou canal que pot ajudar a construir un espai europeu.

14.8.06

El president de l'Iran inaugura blog

Segons recull l'European Journalism Centre online de l'ABC News, el president de l'Iran, Mahmoud Ahmadinejad, ha estrenat blog. En la primera entrada hi explica la seva biografia, amb especial record per a la infantesa, que va ser pobra.

Segons els analistes, la intenció és guanyar suports fora de l'Iran. El blog és en persa, àrab, anglès i francès. És curiós que no els agradi la modernitat però, en canvi, se'n valguin.

Primera conferència africana sobre blogs i mitjans ciutadans

Sudàfrica acull la Digital Citizen Indaba on blogging, entenent com a Indaba una trobada o consell de diversos pobles del sud de l'Àfrica per discutir matèries importants. L'objectiu és citar bloguers, periodistes, gent que publica, experts de la indústria i representants de la societat civil sota un mateix sostre per equipar Àfrica amb les habilitats relatives als nous mitjans que la fan més poderosa i aconseguir una veu digital més forta i duradora.

La conferència tractarà temes de web 2.0, periodisme ciutadà, drets de propietat intel·lectual, ètica on line i activisme. I també té per objectiu facilitar la creació de xarxa entre els africans amb l'esperança de promoure col·laboracions futures en el continent i construir una societat on line més forta.

Els conferenciants són tant africans com europeus i nord-americans. Tindrà lloc els dies 14 i 15 de setembre.

13.8.06

15 webs que han canviat el món

Llegeixo a través del Writing for the Web que el diari Guardian ha fet una proposta de quinze webs que han canviat el món:
  • eBay.com: lloc de subhastes i de compra i venda on line. 168 milions d'usuaris. Hi ha qui ja es dedica exclusivament a guanyar-se la vida a eBay. L'empresa és propietària de PayPal i Skype.
  • wikipedia.org: enciclopèdia on line creada i editada pels mateixos usuaris. 912.000 visites diàries.
  • Napster: lloc on compartir arxius. Abans que fos obligat a pagar milions de dòlars en concepte de royalties, Napster comptava amb 70 milions d'usuaris registrats. Actualment compta amb 500.000 subscriptors de pagament.
  • youtube.com: lloc on publicar arxius de vídeo. 100 milions de clips vistos diàriament. És un dels llocs més populars del web.
  • blogger.com: sistema de publicació de blogs (aquest l'utilitza). 18,5 milions de visitants únics.
  • friendsreunited.com: lloc de trobada escolar. 15 milions d'usuaris, bàsicament del Regne Unit. El desembre passat va ser venut a ITV per 120 milions de lliures esterlines.
  • drudgereport.com: lloc informatiu. Entre 8 i 10 milions de pàgines vistes per dia. L'any 98 va ser el primer lloc en parlar de l'escàndol Monica Lewinksy. Els últims 12 mesos s'estima que va rebre 3.5 mil milions de hits.
  • myspace.com: lloc de xarxa social. 100 milions d'usuaris. És el quart lloc més visitat del món. Una de les claus de l'èxit d'aquest lloc és la possibilitat de pujar i sentir música, que ha atret 2,2 milions de noves bandes i artistes al web.
  • amazon.com: establiment on line, en origen de llibres, CDs i DVDs. Més de 35 milions de clients en 250 països diferents.
  • slashdot.org: lloc informatiu sobre tecnologia i fòrum d'internet. 5,5 milions d'usuaris mensuals. Gairebé la totalitat del lloc és escrit pels usuaris.
  • salon.com: magazine on line. Entre 2,5 i 3,5 visites úniques mensuals. Actualment fa esforços per mantenir-se en competència amb altres grans webs informatius.
  • craigslist.org: xarxa centralitzada de comunitats urbanes, amb classificats i fòrums com a grans estrelles. 4 mil milions de pàgines vistes per mes. D'extrema simplicitat, la seva popularitat li ha donat un poder molt gran.
  • google.com: cercador. Mil milions de consultes per dia. El seu nom consta com a verb en l'Oxford English Dictionary (tot i que a Google no li agradi gaire, sembla).
  • yahoo.com: portal d'internet. 400 milions d'usuaris. Acrònim per a Yet Another Hierarchical Officious Oracle.
  • easyjet.com: aerolínies online. 30 milions de passatgers l'any passat. Segons el seu propietari: externalització de la teva feina en el client.
El que és clar és que les xifres són espectaculars!

10.8.06

Com afegir mapes del Google Maps

Avui, una eina que potser us és d'utilitat. Al wikimapia blog us expliquen com podeu afegir mapes al vostre blog o en una plana web.

8.8.06

Ruixat d'estiu

Finalment, dissabte vam poder comprar els mòbils, després de tres visites a la botiga, 50 trucades al servei d'atenció al client i desesperació i frustració servides. Però, bé. Ja els tenim. Com que són uns ginys prou complerts, he provat de fer un vídeo del ruixat d'aquesta tarda a Terrassa. Ha estat intens i ha durat ben bé mitja hora, amb llamps i trons inclosos.


7.8.06

Simulador de vol de Google Maps

Era d'esperar! Un simulador de vol per volar sobre París, Londres, Nova York, Tòquio o Washington. Amb les fletxes us moveu, amb l'espai dispareu, amb la tecla A accelereu i amb la Z desaccelereu. La capitana els desitja un bon vol!

4.8.06

Blogueres, no esteu soles!

BlogHer.org és una comunitat on line de dones que mantenen blogs. A la web hi trobareu des d'un llistat de blogueres a guies de l'actualitat. Aquest any és el segon que organitzen una conferència de blogueres, ha estat els dies 28 i 29 de juliol. El primer any van mobilitzar 300 persones. D'aquest any no he trobat xifres al web. El que sí que hi ha és una relació dels blogs que van seguir les jornades en directe.

Qui també n'ha parlat molt per la implicació és l'Amy Gahran.

La força del 10

Ahir trobava mitjançant Microsiervos aquests enllaços relatius a les proporcions dels planetes. És una manera molt gràfica d'entendre les distàncies i les mides. Aquesta imatge de l'Astronomy Picture of the Day també hi ajuda força.

També vaig trobar aquest film, produït per Charles i Ray Eames l'any 1977: The Power of Ten. No recordo haver-lo vist mai. Val la pena per poc que us agradi l'univers i la matèria!

Tampoc no us podeu perdre l'adaptació simpsoniana!

Remenant pel YouTube he vist aquest vídeo d'un tornado:


Vols dir que la vida és mòbil?

Per a Vodafone La vida és mòbil. Mòbil és Vodafone. Doncs bé, sóc clienta seva. Ahir vam decidir canviar-nos el terminal de telèfon mòbil per un que tingui Bluetooth per motius de connectivitat. Aprofitant que érem al Corte Inglés de Sabadell, vam anar a veure mòbils. Ens vam decidir per un Nokia.

Vam voler signar la permanència amb Vodafone (el telèfon ens sortia a un preu millor) i gastar els punts que tenim acumulats. Per fer-ho, la dependenta, de nom Àngels, des del terminal, ens va demanar la permanència. Fet això es rep un SMS al mòbil amb un codi que s'ha d'enviar al 555, després del qual envien un localitzador. Sorpresa! Enviem el missatge sol·licitant la permanència i ens retorna dient que no el format no és vàlid, que el tornem a enviar. Tornem-ho a intentar. Res. Ho provem amb el segon mòbil, mateixa incidència.

L'Àngels, veritablement un àngel tenaç i competent, va estar dues hores amb nosaltres intentant solucionar-nos-ho i guanyar la venda per la seva empresa. No hi va haver manera. Va trucar diverses vegades a l'123, el telèfon d'atenció al client de Vodafone: que si torna a intentar-ho, que si ho fas malament, que si no es pot enviar fins al cap de 24 hores, que ara ho torno a mirar, que si ara torna'm a recuperar els punts i torna'm a enviar el codi de permanència... tomba gira i gira i tomba però cap solució.

No ens vam poder comprar els telèfons nous.

Avui acabem d'anar a la botiga Vodafone. Ho endevineu, oi? La dependenta ha estat incapaç de solucionar-nos-ho. Segons ella, incidència general. No ens podem comprar telèfons nous i mantenir el contracte amb Vodafone.

Inaudit? Jo crec que sí. Intenten fidelitzar-te i, per una vegada que ho vols, pamba!! no pots!! Increïble!

Nerviosos, ja, hem trucat nosaltres directament al servei d'atenció al client. M'han posat una reclamació i en 24 hores diu que trucaran. A part que, aprofitant-ho, m'han ofert el servei de facturació i atenció en català!

A veure si podrem canviar de mòbil o no!!

2.8.06

Un estudi si més no, curiós

Llegeixo un article que publica Wired. Parla d'un estudi realitzat per la cadena de televisió per cable Oxygen Network (que és propietat de i la fan córrer dones) el resultat del qual mostra que tres de cada quatre dones preferiria una nova televisió de plasma que un collaret de diamants o que el 56% de les enquestades preferirien la televisió de plasma a unes vacances a Florida. Fins i tot l'estudi ha posat de manifest que el 86% preferiria una nova càmera digital de vídeo que no pas un parell de sabates de disseny.

Del meu cercle no conec ningú que triés un collaret de diamants o unes sabates de disseny. Potser per això em sembla tan estrany que es faci un estudi d'aquest tipus. Com més estudis i formació té una dona, pot sentir més atracció per la tecnologia i ginys electrònics.

Experiències exitoses al Tercer Món

Us presento dues experiències exitoses protagonitzades per dones, una localitzada a l'Àfrica i l'altra a l'Índia:

- Galetes amb causa: petit productor sud-africà de galetes amb el lema creating opportunity, one bite at a time. Alicia Polak volia ensenyar a pescar i no només donar peixos als habitants de Khayelitsha. Així, funda la Khayelitsha Cookie Company, una empresa amb una producció relativament fàcil de realitzar. Actualment compta amb onze treballadores, que han après a cuinar, empaquetar, etiquetar i a tractar amb clients. Les seves galetes es venen als millors hotels i restaurants de Sud-Àfrica, d'acord amb la voluntat de mantenir uns bons estàndards de qualitat impulsats per Polak. Espera poder incloure-les com a sòcies del negoci ben aviat.

- Lijjat Papad: es tracta d'una cooperativa índia productora de papad, khakra, vadi, masala, atta, productes de forn, chapati, appalam i detergent. Va iniciar-se amb un préstec per 80 rúpies i ara té unes vendes anuals que superen els 3.1 mil milions de rúpies. El truc resulta ser la simplicitat amb què s'implanten tots els processos productius. En aquest article podeu trobar-hi els fluxos de funcionament i una explicació acurada de les rutines productives.

De vegades, el que és més simple és més eficaç.

Els vloggers del món

Vet aquí un directori d'alguns dels vloggers o vídeo bloggers del món. Es poden localitzar geogràficament i pots baixar-te l'arxiu per tenir-los localitzats al teu Google Earth. N'hi apareixen 2 a València, 1 a Barcelona i 1 a Manresa.

25.7.06

Un joc de lògica i un alliberador mental

Avui us proposo un joc de lògica. L'he trobat a Oink! He arribat fins al nivell 15 i aquí ja m'he posat massa nerviosa. Es tracta d'unir com si fos un fil els dos extrems amb el mateix color. Al principi és molt fàcil però després la cosa es va embolicant i s'ha de tenir-hi paciència!

També us passo un ellaç al Freemind, que em va passar en Pep. Es tracta d'un software que permet ordenar-vos les idees que teniu al cap, que us permet apuntar-les amb relacions de causa-efecte, conseqüència... és com una taula en blanc. Jo me l'he instal·lat i em sembla que per alguna cosa el faré servir.

24.7.06

Reclutant al MySpace

El Trencavèl m'ha passat aquest article del Wired, on llegeixo que el cos de Marines dels EUA ha entrat a MySpace, la xarxa social que ja compta amb més de 94 milions d'usuaris registrats, i que 12.000 navegants s'han afegit com a amics del cos en qüestió, després de l'última campanya de reclutament.

El cos de Marines s'hi ha creat un perfil, i hi mostren vídeos de sargents ensinistrant, reclutes en camps d'entrenament... Segons el sargent d'artilleria Brian Lancioni, "això és, definitivament, la nova moda".

L'exèrcit en breu també crearà el seu propi perfil.

Ara bé, uns i altres recluten definitivament després d'una trobada presencial amb el voluntari o voluntària.

22.7.06

Rebre l'Evangeli del dia al mòbil

Si ja fa uns mesos us parlava d'alguns usos religiosos que es feien de la xarxa, com un nou i trencador web per descobrir vocacions religioses i un servei de podcasting endegat per jesuïtes britànics, avui us parlo de Catholic Mobile.

Es tracta d'una web des de la qual un es pot subscriure per rebre SMS amb l'Evangeli del Dia, el Sant del dia, l'Oració del dia o bé notícies catòliques. També es poden baixar fons de pantalla (Caterina de Siena, Crist Rei, un Pantocràtor i la Crucifixió) per al mòbil i tons (com ara l'Al·leluia).

De moment opera als EUA i a Mèxic, amb servei en castellà i anglès. Ho ha posat en funcionament JP2Media, empresa amb seu a Denver, Colorado, i la Missionaries of Faith Foundation, amb seu a San Diego, Califòrnia.

21.7.06

Ségolène Royal

Ségolène Royal és una candidata dels socialistes francesos per a les properes eleccions presidencials. Quan, nou mesos enrere anunciava la seva candidatura, va haver de sentir frases com ara "qui cuidarà els nens?", en boca de Laurent Fabius, o bé "la cursa presidencial no és un concurs de bellesa", per part de Jack Lang.

Mare de quatre fills, de 52 anys, i coneguda per ser la parella de François Hollande, Royal ha aplicat les experiències de Howard Dean a internet. Segons Pierre Giacometti, un reconegut analista polític, Royal vol guanyar-se l'opinió pública perquè els militants socialistes no tinguin altra opció que votar-la a ella com a candidata.

Al seu web, Désirs d'avenir (desitjos de futur), hi penja propostes programàtiques que sotmet a debat, del qual en sorgeix una síntesi: desordre democràtic, desordres en el treball i l'ocupació, concepte d'autoritat, la nació...

A través del web també convoca comitès locals participatius, arreu de França i també a l'estranger. En la marató convocada pel Partit Socialista per aconseguir militants, des del web de Royal se'n van aconseguir 80.000 en tres mesos, aconseguint que se superés la xifra de 200.000 militants a tot França, només superada els anys 30 i amb Miterrand el 81, quan va ser elegit president.

Haurem d'anar veient com evoluciona tot i seguir de prop Ségolène Royal.

Més informació: Washington Post.

SMS per a registrar votants latinos

Després que la mobilització mitjançant SMS va funcionar tan bé als EUA en les protestes de la immigració, ara el grup Voto Latino s'ha proposat registrar al voltant de 35.000 hispans perquè puguin votar.

Segons llegeixo, el 2004 els hispans eren al voltant del 14% de la població però només van votar el 6%. El 34% d'hispans són menors de 18 anys. Es tracta, doncs, que puguin influir.

El fenomen SMS és més ampli entre la població hispana que no pas la no hispana. I les xifres indiquen que augmenta: mentre que el desembre de 2004 la xifra de missatges enviats mensualment era de 4.8 mil milions, un any més tard s'incrementa fins al 9.8 mil milions.

Bé, els llatins són una gran minoria, als EUA.

Altra vegada Google

Aquest cop em refereixo a Google perquè, segons llegeixo a MicroPersuasion, el servei de Google Video ara permet que els seus vídeos siguin enllaçats in-stream, o el que seria el mateix, a mig fer.

Si tinc ben entès, ara ni vídeos ni podcasts no ho permeten ser enllaçats en un punt concret de l'emissió. Els de Google ho proposen. Qualsevol ho pot fer; simplement cal afegir al link el format del temps d'aquesta manera: #1m35s.

Està bé perquè agilita la consulta d'arxius, evitant que t'hagis d'empassar blocs sencers de multimèdia.

20.7.06

Nou milions de nens i nenes refugiats

Coincidint amb el Dia Mundial dels Refugiats, l'agència de Nacions Unides per als Refugiats, l'ACNUR, ha llançat un nou web que dóna veu i mostra algunes de les cares d'aquests 9 milions de refugiats.

El web, en nou idiomes, s'ha centrat en tres localitzacions específiques: l'Azerbadjan, Tailàndia i Uganda. Es poden veure fotografies dels espais i dels protagonistes, veure i descarregar vídeos i s'informa de les situacions concretes.

Amb el web es pretén que prenguem consciència de l'existència dels refugiats, i especialment d'aquests nou milions que són menors. Alhora, es vol recollir fons per a programes educatius i esportius per aquests nou milions.

D'una altra banda, Aministia Internacional ha llançat una nova campanya, com anunciava avui VilaWeb, per reclamar el respecte a la llibertat d'expressió a internet. Com veieu, amb el banner a la columna dreta d'aquest blog, Amnistia pren avantatge de les tecnologies per compartir la informació.

16.7.06

La setmana d'apagar la televisió

Si fa poc em refereia al dia sense fotografies -que, per cert, és demà dilluns dia 17-, doncs bé, ara se'ns proposa la setmana sense televisió: la del 23 al 29 d'abril de l'any vinent. Resulta que l'associació TV-Turnoff Network promou la reducció del temps dedicat a mirar la televisió entre joves i adults amb l'objectiu de fer més sanes les seves vides i les comunitats on pertanyen.

Fundada l'any 1994, cada any proposa una setmana amb la televisió apagada. I, és clar, davant les xifres que exhibeix, una té temptacions d'afegir-s'hi:
  • Temps de mitjana durant el qual hi ha la televisió encesa en una llar nord-americana mitjana: 7 hores i 40 minuts
  • Mitjana d'hores diàries que els nord-americans dediquen a mirar la televisió: 4 hores
  • Percentatge d'habitatges als EUA amb tres o més aparells de televisió: 50%
  • Percentatge de pares que afirmen que si tenen coses importants a fer, probablement facin servir la televisió per entretenir els fills: 45%
  • Mitjana d'hores per setmana que nens i nenes d'un any miren la televisió: 6 hores
  • Percentatge de nens entre 8 i 16 anys que tenen aparell de televisió a l'habitació: 56%
  • Percentatge de nens de 6 anys o menys amb aparell de televisió a l'habitació: 36%
  • Hores anuals que la mitjana del jovent dels EUA passa a l'escola: 900 hores
  • Hores anuals que la mitjana del jovent dels EUA passa mirant la televisió: 1023 hores
I m'aturo aquí perquè ja n'hi ha prou.