. El blog de la Núria Masdéu: Cinc normes per a construir una comunitat online

5.8.07

Cinc normes per a construir una comunitat online

L'Online Journalism Review publica un article signat per Robin Miller en què desgrana cinc consells per animar la conversa en el web o blog.

Miller és un gestor de fòrums i proposa el següent:
  1. Mostra les converses agrupades, no planes.
    Si la llista de comentaris és molt llarga, i es tracta de converses paral·leles serà sempre molt més fàcil llegir-ho si està en estructura d'arbre i no pas un comentari sota l'altre.

  2. Tens lectors que saben molt més que no pas tu sobre un tema determinat. També n'hi ha molts que no saben ni el que pensen que saben.
    És molt possible que es rebin comentaris corregint la informació que es publica al web o blog. Segons l'experiència de Miller, el més corrent és rebre felicitacions sobre els articles privadament a través de correu electrònic i comentaris negatius i crítics a través del mateix web. D'altra banda, si s'escriu sobre un tema que no es domina, es difícil distingir entre les aportacions valuoses i les que no són veraces. La solució que proposa Miller és la del tercer consell.

  3. Deixa que els lectors es jutgin entre ells i no els jutgis tu mateix.
    Miller exposa les polítiques de moderació que aplica Slashdot, i les diferències entre usuaris registrats i no registrats.

  4. Tot el que és bo, s'acaba.
    L'autor advoca per tancar converses i arxivar-les. Si es publica constantment, proposa tancar les converses al cap de quinze dies.

  5. Tot no depèn del software.
    El més important no depèn del programari. Depèn de l'actitud de l'autor. No és fàcil donar el control gairebé total als lectors. La temptació de l'autor és crear temes que pensa que seran d'interès per als lectors en lloc de facilitar-los que parlin del que vulguin.