Fa uns dies vaig veure aquesta entrevista-reportatge sobre Niklas Zennström a Le Monde. Fa un repàs a l'èxit d'aquest enginyer creador de la xarxa peer to peer Kazaa (2002), del sistema telefònic Skype (2003) i, més recentment, de Joost, la hibridació de televisió i internet.
Zennström, que vivia rellogat en una casa i sort en tenia del sou de la dona, va invertir tot el que tenia en Kazaa. En pocs mesos, aquesta xarxa per compartir música va ser adoptada per centenars de milions d'internautes. Tot i les seves esperances que Hollywood hi invertiria, una cinquantena de multinacionals de l'espectacle el demandarien per violació del copyright i per pirateria.
Però no es dóna per vençut i idea Skype, amb un èxit immediat. Tot i que es paga la connexió amb un telèfon ordinari, les tarifes no tenen res a veure. Les xifres indiquen que aquest estiu de 2007, 200 milions d'internautes utilitzen l'Skype regularment. L'empresa compta amb 500 treballadors i la xifra de negocis del primer trimestre és de 80 milions de dòlars.
Enguany també ha llançat una nova iniciativa: el Joost. Sobre les bases del peer to peer, també, permet veure televisió per internet sense importar quan ni on. Apresa la lliçó de Kazaa, els internautes no podran fer ús del sistema per distribuir còpies pirates. Joost ha signat contractes amb Viacom, CBS i Warner. El seu finançament es basa en la publicitat.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada