28.12.07
Sobre màrqueting social
Si voleu posar-vos al dia, potser us hi pot ajudar aquesta guia per a principiants que publica el Read/Write Web.
També podeu comprar-vos aquest llibre digital titulat Getting to First Base. A social media marketing playbook.
Les 'dones' passen a ser 'família' a l'Iran
Temps per a un mateix a Londres
La fundadora, Wendy Fisk, després d'exercir com a mestra uns anys en què gaudia d'estius llargs per viatjar, va decidir compartir els racons que havia anat descobrint amb el temps. El web només afegeix llocs en què estigui totalment ben vist disfrutar-hi sol. Sempre s'entrevista el gerent per confirmar que s'està en el mateix context.
Per curiositat, he fet una cerca d'escapades posant-hi Barcelona i m'ha retornat un sol resultat: l'Hotel Los Angeles, de Figueres.
YouTube i vídeos online durant el 2007
En aquest article de Yahoo! News es parla dels vídeos més populars:
- The Landlord, de Will Ferrell (51,083,914 views)
- El triomf operístic de Paul Potts a Britain's Got Talent (20 milions, aprox)
- Beat Box Nouvelle Star (170.000, aprox)
- Influence, de Phil Hansen (81,197 views)
- Living My Life Faster (2 milions)
- Concurs Miss Teen South Carolina's (26 milions)
- Presoners de les Filipines en la recreació del Thriller de Michael Jackson (2 milions views)
- Chocolate Rain, de Tay Zonday's (16 milions)- Leave Britney Alone! (9 milions, aprox)
- Free runners compilation (200.000, aprox)
- Un OVNI a Haití (2,475,521 views)
- I Got a Crush on Obama (6 milions, aprox)
- Don't Tase Me Bro! (1 milió, aprox)
A MarketingCharts també han fet un rànquing dels vídeos virals amb més èxit. L'encapçala el goril·la-bateria de Cadbury, amb 5 milions de views.- Cadbury - Gorilla Drummer, online l'agost. Agència: Fallon.
- Smirnoff - Green Tea Partay, online l'agost. Agència: JWT, Neva York.
- Ray-Ban - Catch Sunglasses, online el maig. Agència, Cutwater.
- Blendtec - Will it Blend? online el juliol.
- Lynx/Axe – Bom chicka wah wah, online el maig. Agència BBH, Copenhagen.
- UCBerkeley
- @GoogleTalks
- The Nobel Prize
- TED Talks
- FORA.tv
- Philosophers and Theorists
- Pulitzer Center on Crisis Reporting
- BBC Worldwide
- UChannel
Actualització:
L'MTV ha fet públic que ha servit al voltant de mil dos-cents milions d'streams de vídeo des dels seus webs MTV.com, VH1.com i CMT.com, un 30% més que el 2006. El clip més vist, el retorn de la Britney Spears.
18.12.07
El mapa de metro .cat
Una xarxa que enguany ha experimentant un creixement del 30%, i que ja ofereix a Internet uns 5 milions de documents indexats pels buscadors (dades de desembre 2007), segons publiquen al seu web.
Al seu web hi tenen diversos enllaços per descarregar-lo en format pdf i imatge.
17.12.07
Un web on acostar el cristianisme i l'islam
El web posa costat per costat textos bíblics i corànics íntegres per poder comparar els missatges en una i altre sobre determinats temes o referències. Està disponible en anglès, neerlandès i àrab, compta amb un fòrum per construir ponts entre les dues fes i conté 18 relats clàssics que apareixen tant a la Bíblia com a l'Alcorà.
Ho he llegit al European Journalism Centre.
El 90% és spam?
L'anàlisi el basa en l'escaneig diari que el seu software fa a més de mil milions de correus electrònics.
El 2001 l'spam suposava un 5% de tot el correu. El 2004 ja era el 70%.
L'estudi de Barracuda mostra que l'spam no és l'única publicitat no desitjada, però sí que és la que més molesta, almenys per al 57% dels que van prendre part en una enquesta de la mateixa empresa. El 31% deia que la pitjor publicitat no desitjada era la postal, mentre que el 12% afirmava que era la del telemàrqueting.
Targetes de crèdit prepagament per a menors d'edat
El públic objectiu de les targetes són els nois i noies majors de 14 anys i, naturalment, necessiten el consentiment familiar per adquirir-ne una. També hi ha límits per transacció, per bé que es faciliten molt les compres online.
Explicar una història: la caça de balenes
De l'1 al 7 de maig passat va estar recollint la història a ritme de batec de cor fotogràfic, incloent les estones de son, en què utilitzava un cronòmetre que disparava la foto.
L'objectiu del projecte és triple. D'una banda, experimentar amb una nova interfície d'explicar històries humanes. De l'altra, aconseguir un cert grau d'empatia amb l'ordinador. Finalment, traslladar òptimament a internet una experiència èpica del món físic i poder-la compartir entre molta gent.
El projecte és presentat de manera molt atractiva, amb diverses possibilitats de visualització del contingut i amb diverses maneres de realitzar salts temporals.
Feu-hi un cop d'ull!
10.12.07
Telenoticies.cat i l'aposta pel periodisme ciutadà
Es veu que qualsevol persona podrà aportar-hi fets noticiables, queixes d'interès comú...
Sembla que s'hi podran penjar vídeos propis, fotografies i enviar-hi textos i votar-los, comptabilitzar-ne les visites, qualificar-los...
Haurem d'estar a l'aguait.
L'emprovador intel·ligent
Ara veig que la revista Time ha considerat una de les millors invencions de l'any 2007 l'experiència de venda social (Social Retailing), concepte acunyat per IconNicholson.
Es tracta, segons alguns, de la primera integració de les activitats web 2.0 amb el món real. La idea -segons llegeixo en la nota de premsa que ha publicat IconNicholson- és que s'ha demostrat que Facebook, MySpace i altres llocs han demostrat el poder que tenen les xarxes socials per influir en les decisions i comportaments en les compres. La venda social connecta aquest poder amb l'experiència dins la botiga.
Un cop s'és dins l'emprovador, disposem d'un mirall interactiu en què ens podem emprovar peces que no estiguin disponibles en estoc de manera virtual. També podem enviar un vídeo als mòbils dels amics perquè opinin si ens queda bé o més val canviar de roba.
IconNicholson ha penjat un vídeo de quan van presentar-ho el març passat.
Periodisme ciutadà nòrdic
Té diverses versions (Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia), algunes encara en construcció. També ofereix part dels continguts en anglès per atraure audiència internacional.
De moment compten amb una quarentena de col·laboradors. I veig que fins i tot es pot ser col·laborador amb registre anònim.
8.12.07
Recull d'alguns videoblogs
D'altra banda, fa uns dies parlava de YouTubes especialitzats. En Julián Gallo va fer un post, també, en què parla del GodTube i d'altres youtubes temàtics.
Finalment, una notícia sobre en Kevin Nalty. Segons llegeixo aquí, es tracta d'un dels youtubers de l'any: compta amb gairebé 25.000 subscriptors. Mentos i GPS Maniac han arribat a patrocinar algun dels seus vídeos. Aquest patrocini és en forma de product placement.
La trobada de blocaires terrassencs a la xarxa
Vam parlar sobre si existeix o no el periodisme ciutadà, sobre si un blog és un mitjà de comunicació o sobre la influència dels blogs en els mitjans tradicionals de masses.
Podeu llegir sobre la trobada en aquests blogs i webs: Llista actualitzada
- El Noguer
- TerrassaBlogDiari
- ElBlogDiari
- Marcús
- L'home dibuixat
- Saül Gordillo
- Trencavèl
- Paper Mullat
- Terrassa.net
- Quasi un bloc
- Elliot.cat
- NacióDigital.cat
- infoTerrassa
- Un món fal·laç
- El Blog de Mariví Orta
- Quasi un bloc (2)
I si voleu estar informats del que es parla per Terrassa podeu consultar el directori de blocs terrassencs.
73 milions de dòlars de despesa online als EUA en el cicle electoral '08
Ara bé, segons llegeixo a clickz, aquests 73 milions de dòlars són l'1.6% del total (que es xifra en 4.500 milions de dòlars). En el període electoral presidencial del 2004, la despesa en el món web i online va pujar a 29 milions de dòlars. En les eleccions al Congrés del 2006, la despesa online va pujar fins als 40 milions de dòlars. I ara ja arribarà als 73.
La despesa online no només serà per pagar bàners i cerques. Segons publicava el 2006 PQ, la majoria de la despesa va destinada a pagar els esforços de màrqueting per correu electrònic, el mètode utilitzat per a recaptar fons.
La despesa en televisió es calcula que serà de 2.300 milions de dòlars; el correu directe, 1.000 milions de dòlars; relacions públiques, promocions i actes públics, 395 milions de dòlars; la televisió per cable, 200 milions de dòlars.
OpenID explicat en vídeo
3.12.07
Persones 2.0
També està bé el vídeo de què parla, que us incrusto aquí sota:
Tot plegat en referència a la revolució de conceptes que afirma Bel Llodrà al post i al "futur just-in-time de l'aprenentatge en entorn mòbils, en entorns immersius d'aprenentatge, en les comunitats de pràctica permeables i obertes, en coneixement obert sense conclusions", que afirma Fernando S.
En qualsevol cas, aquí també hi ha 10 consells o normes de Loïc Le Meur per llançar actualment una start up.
La que m'ha semblat més cridanera és la 10a norma: no et centris en fer-te ric o vendre la teva empresa, centra't en els teus usuaris, els diners són conseqüència de l'èxit, no poden ser l'objectiu.
27.11.07
El web 2.0 a l'Àfrica
SEO per a blocaires
Hi trobareu tot d'informació per millorar el vostre posicionament, des de fer una cerca de paraules clau a com optimitzar l'estructura o alguns consells d'escriptura.
Dimarts dia 4, trobada de blocaires terrassencs
És el proper dimarts dia 4 a 2/4 de 8 del vespre al Cinema Catalunya. Es tracta d'una taula rodona - conversa sobre el tema 'El blog com a mitjà de comunicació ciutadà. Realitat o utopia?' i comptarem amb les intervencions dels terrassencs Joan Rovira (ElBlogDiari) i Marc Roca (Marcús), i amb la intervenció, també, d'en Saül Gordillo, referent de la catosfera i actualment director de l'Agència Catalana de Notícies.
Hi sou tots plegats convidats!
El tema de la taula rodona el van triar els mateixos blocaires terrassencs a través d'una enquesta que teníem a la portada del directori de Blocs terrassencs, que és una iniciativa del DRAC.
L'abril passat ja vam fer una primera trobada de blocaires, més informal que aquesta. Vam quedar en un bar d'aquí Terrassa. Tots plegats vam decidir que estaria bé repertir-ho.
Una trobada amb Artur Mas
Al nou videobloc d'Artur Mas hi han penjat un vídeo de la trobada.
La conversa va passar pel rerefons de la conferència i el catalanisme i, en termes més internet, pel videobloc i l'aposta de CiU per la xarxa.
De retruc, em va fer molt il·lusió poder conèixer-hi personalment alguns blocaires com l'Eduard Batlle -amb qui havíem parlat diverses vegades pel xat del GMail-, o el Marc Arza -amb qui vam descobrir que vam estudiar junts a la mateixa escola de Reus l'EGB, amb un curs de diferència-, i altres Noms de la catosfera i la internet catalana: en Vicent Partal, en Xavier Mir, en Marcús -que prendrà part en la taula rodona de Blocaires terrassencs del proper dimarts 4 de desembre-, en Toni Ibáñez, en Marc Vidal, en Jordi Cabré...
20.11.07
Proposta nova de 5 W's
En la tercera part es vol anar més enllà del model "la notícia és una conversa" per proposar i analitzar què ve després d'haver explicat o publicat una notícia. I ho fa amb un marc de treball conegut per al periodisme: el de les 5 W's.
L'original és: who (qui), what (què), when (quan), where (on), why (per què) i how (com).
La proposta de Bradshaw és:
- Who can I connect with? (Amb qui puc connectar?)
- What did the journalist read to write this? (Què ha llegit el o la periodista per escriure això?)
- Where did this happen? (On ha passat?)
- When are events coming up that I need to be aware of? (Quan hi ha algun acte de què m'hagi d'assabentar?)
- Why should I care? (Per què m'hauria d'interessar?)
- How can I make a difference? (Com puc marcar la diferència?)
Per a Bradshaw els mitjans digitals encara no fan prou, haurien de connectar més. I d'aquí sorgeix la proposta de nou model de 5 w's.
- 1. Aprofitem-ho perquè s'autogeneri una comunitat d'interès: potser un grup preexistent de Facebook, un servei per construir la pròpia xarxa social, o alguna cosa gestionada activament per la redacció
- Els periodistes han de donar a conèixer les fonts. Algunes maneres: fer ús d'una eina de social bookmarking, classificada pertinentment en categories.
- La proposta és mapejar les notícies. Que les experiències fins al moment no siguin fets aïllats.
- Si parlem d'actes d'agenda, facilitar al màxim la incorporació d'aquests actes als calendaris i agendes de Google, Yahoo, Outlook...
- Personalitzar al màxim les informacions. Exemple: el Budget Calculator de la BBC té per objectiu dir com un nou pressupost t'afectarà.
- Marcar la diferència? Obrint-se als lectors.
Campanya contra la repressió a la Xina
D'una banda, la World Association of Newspapers (WAN) ha fet una crida a tots els participants als JJOO a "exercir una pressió seriosa" sobre la Xina i ha lloat la condemna sobre Yahoo! als EUA per haver ajudat la policia xinesa a perseguir i arrestar ciberperiodistes. A la Xina hi ha, com a mínim, 30 periodistes i 50 ciberdissidents a la presó.
D'altra banda, el març de l'any que ve tindrà lloc a París una conferència internacional dedicada a la situació de la llibertat de premsa a la Xina. L'organitzen la WAN, el Comitè World Press Freedom, Reporters sense fronteres i Human Rights a la Xina.
La WAN també dedicarà el Dia internacional de la Llibertat de Premsa (el 3 de maig) a pressionar per la llibertat a la Xina.
Mapa internet
La intensitat reflecteix el número de connexions entre dos punts. No hi ha fronteres entre Estats però és relativament fàcil ubicar-s'hi. El mapa correspon a Europa occidental. El Martí em feia notar la diferència d'Estats com l'Estat espanyol i Portugal, en què les connexions són radials des de les capitals i Alemanya, per exemple, que estén una densa xarxa entre diversos punts.
15.11.07
Els internautes europeus fem el salt als mitjans tradicionals
Es tracta d'una enquesta realitzada aquest setembre a 7008 persones del Regne Unit, França, l'Estat espanyol, Itàlia, Escandinàvia, els Països Baixos i Bèlgica. Se'n desprèn que el 62% dels internautes acudeixen a la xarxa com a font principal d'informació, fent el salt als mitjans tradicionals.
Els webs informatius ocupen la primera posició de webs visitades en l'últim mes, seguida per la informació local (52%) i els webs de viatges (51%).
El 28% afirmen llegir menys freqüentment diaris com a resultat de trobar la informació a internet. El 40% afirmen mirar menys la televisió i el 22% escoltar menys la ràdio.
Ara bé, això no vol dir que no escoltin la ràdio o mirin clips de vídeo online. De fet, és l'activitat més popular entre els europeus.
Caldria revisar bé aquest estudi. Ara bé, no crec que sigui tan descabellat que entre els internautes el consum de mitjans tradicionals pel canal tradicional disminueixi.
YouTubes especialitzats
En coneixeu més, de clons de YouTube però especialitzats?
5è seminari de Periodisme Digital
El programa és força interessant:
DILLUNS 19 de novembre
9:00 - 11:00. Periodisme participatiu: oportunitats i reptes a Europa. Ari Heinonen, Universitat de Tampere (Finlàndia) / Thorsten Quandt, Universitat Lliure de Berlín (Alemanya)
11:30 - 13:30. Percepcions i estratègies des del periodisme professional. Steve Paulussen, Universitat de Ghent (Bèlgica) / Neil Thurman, City University London (GB)
15:30 - 17:30. L'experiència als mitjans ciutadans. Steve Outing, Enthusiast Group (EUA) / Georgia Popplewell, Global Voices Online (Trinitat i Tobago)
DIMARTS 20 de novembre
9:00 - 11:00. Experiències de participació als mitjans professionals. Rosa Jiménez Cano, ElPaís.com (Espanya) / Nathalie Malinarich, BBC News (GB)
11:30 - 13:30. Periodisme participatiu a casa nostra. Pau Llop, Bottup / Marta Torres i Laura Rahoa, BdeBarna
15:30 - 17:30. Periodisme participatiu: oportunitats i reptes als EUA. Amy Grahan, Povnter Institute (EUA) / Jan Schaffer, J-Lab: The Institute for Interactive Journalism (EUA)
17:30 - 18:00. Clausura. Diego Linares, president del GPD / Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
Estrès causat pel feed reader
9.11.07
Legislació africana sobre els mitjans de comunicació
L'estudi, Media Legislation in Africa: a comparative legal survey, compara la legislació de tots aquests països entre ells i amb els estàndards internacionals. Es pot baixar l'estudi gratuïtament en PDF des del web.
Ho he llegit al European Journalism Centre. Justament ahir ells també publicaven la notícia que han arrestat un tercer periodista al Senegal aquest mes per ofenses al cap d'Estat després d'escriure un article criticant el govern l'apujada dels preus.
Els natius digitals
- Exerceixen un domini dels mitjans de producció digital: els agrada crear, i crear molt.
- Tenen el món com a terreny de joc.
- Incorporen la xarxa com a element vertebrador.
- Aprenen en xarxa i de la xarxa.
- Donen importància a la identitat digital.
- Participen de la conversa: responen comentaris i missatges de correu.
- Creixen diferent: explorant i transgredint.
Llegeixo a la wikipedia que el Berkman Centre for Internet & Society i el Research Center for Information Law porten a terme un projecte de recerca sobre digitals natius. Posen a disposició de tothom un wiki. Si teniu temps feu-hi un cop d'ull, que val la pena.
També està bé el quadre sobre les diferències entre alumnat natiu digital i professorat immigrant digital.
Alumnat natiu digital | Professorat immigrant digital |
Prefereixen rebre informació ràpidament des de múltiples fonts multimèdia. | Prefereixen lliurar la informació a poc a poc i controladament de fonts limitades. |
Prefereixen processament en paral·lel i multitasca. | Prefereixen processament únic i una tasca única o limitada. |
Prefereixen processar imatges, sons i vídeo abans que text. | Prefereixen proveir text abans que imatges, sons i vídeo. |
Prefereixen l'accés a l'atzar a informació multimèdia d'hiperlinks. | Prefereixen proveir informació linealment, lògicament i seqüencialment. |
Prefereixen interactuar / fer xarxa simultàniament amb molts d'altres. | Prefereixen que l'alumnat estudïi independentment més que no pas en xarxa i interactuant. |
Prefereixen aprendre “just-in-time.” | Prefereixen ensenyar “just-in-case”. |
Prefereixen la gratificació i la recompensa instantànies. | Prefereixen gratificació i recompensa diferits. |
Prefereixen aprendre el que és rellevant, útil a l'instant i divertit. | Prefereixen ensenyar seguint un currículum i amb exàmens estàndards. |
6.11.07
Sóc col·laboradora de Cafè llarg i l'Internauta
Un, a Catalunya Ràdio al programa l'Internauta amb en Vicent Partal. Hi col·laboro un cop al mes.
L'altre, al programa Cafè llarg, de Ràdio Les Borges, de les Borges Blanques. Hi col·laboro setmanalment parlant d'internet, novetats, etc.
És tot un repte!
1.11.07
Els BOBs
A destacar el videoblog del manresà Jordi Planas, que figura entre els 10 finalistes en la categoria de millo videoblog. És una bona ocasió, també, de conèixer blogs estrangers.
L'OpenSocial de Google
- Informació de perfil (dades usuari)
- Informació d'amics (gràfica social)
- Activitats (coses similars als feed de notícies)
Tot plegat és la resposta a l'amenaça Facebook, que ja compta amb 5000 aplicacions des que va obrir el seu codi als programadors externs.
L'API de l'OpenSocial està basat exclusivament en Javascript. Si es coneix html i Javascript es podrà convertir les pròpies aplicacions i webs en apps OpenSocial. Així no caldrà aprendre un llenguatge propietari per a cada xarxa social.
Burda 2.0
Es tracta d'una plataforma on trobar patrons, instruccions, quadres de talles... Hi ha disponible una secció de 'how tos', és a dir de 'com fer...'; una sewpedia, o viquipèdia de costura; un fòrum i un blog.
També és interessant que els usuaris, previ registre, poden pujar fotos i patrons, compartir-los, comentar-los, escriure el propi perfil, publicar consells i instruccions, desar favorits... en el moment d'escriure això compten amb 16964 usuaris.
19 ciutats al món amb 20 milions d'habitants en el segle XXI
Segons les dades que ofereixen del 2005, la ciutat més poblada és Tòquio, amb una mica més de 35 milions d'habitants seguida de Mèxic amb gairebé 19,5 milions. El tercer lloc del rànquing és per Nova York, amb 18,7 milions.
A Europa la ciutat més poblada és París, amb 9,8 milions d'habitants, seguida de Londres amb 8,5 milions i Berlín amb 3,3 milions.
Espectaculars, també, les xifres asiàtiques: Mumbai, 18 milions; Delhi, 15 milions; Xangai, 14, 5 milions; Osaka-Kobe, 11, 2 milions.
És molt curiós de veure l'evolució de la població urbana: l'any 1000 la ciutat més poblada del món era Còrdova, amb 450.000 habitants.
El 1500 ja és Beijing, amb 672.000 habitants. I de la vintena de ciutats més poblades 3 més també són a la Xina (Hangzhou, Nanjing i Guangzhou). La resta, al Nepal, l'Índia, Egipte, Turquia, l'Iran i França. És a dir, majoritàriament a l'Àsia.
El 1800 Beijing continua sent la més poblada (1,1 milions) però comencen a despuntar més ciutats europees: Londres (861.000 habilitants) i Nàpols (430.000 habitants) a banda de París (ara amb 547.000 habitants).
El 1900 la ciutat més poblada ja és Londres, amb 6,4 milions d'habitants. De les ciutats de l'Àsia ja només queda Tòquio amb 1,5 milions. Manchester, Berlín, Viena, París, Chicago, Nova York i Filadèlfia ja superen el milió d'habitants, algunes de llarg.
La primera ciutat africana en número de població a aparèixer ho fa el 2005 amb 10,8 milions d'habitants.
La majoria d'aquestes megàpolis toquen el mar.
30.10.07
Aprèn anglès mentre regales arròs
Llegia al Paper Mullat del Martí que al web http://www.freerice.com hi podeu trobar un joc de vocabulari en anglès per passar l'estona.
Es tracta d'endevinar el significat de paraules angleses complicades. Per cada encert es donen deu grams d'arròs per alimentar boques famolenques. L'arròs el paguen els anunciants i el distribueix el Programa d'Alimentació de les Nacions Unides.
Des del 7 d'octubre s'han donat 421.102.490 grans d'arròs.
Víctimes de l'última actualització del PageRank
I és que de resultes d'aquesta actualització, webs amb PageRanks alts van veure disminuir la xifra: SearchEngineJournal.com, del 7 al 4; Forbes.com, del 7 al 5; StatCounter.com, de 9 a 6; WashingtonPost.com; Engadget, BlogHerald...
El PageRank és una xifra de l'1 al 10 que constitueix un dels factors pels quals una web pot tenir un posicionament o un altre en els llistats de resultats dels buscadors.
27.10.07
Nova estratègia de vendes a Deloitte: què volem les dones
Segons un article publicat al Wall Street Journal, la idea bàsica és que les dones comprem diferent que els homes. No només en les botigues sinó també en les compres professionals. Alguns dels consells que Deloitte dóna al seu personal són:
- No us frustreu si els clients dona reavaluen o modifiquen les peticions inicials. Elles descobreixen mentre compren, les dones solen ser molt receptives a les suggerències d'altres serveis.
- La clientela femenina vol conèixer i confiar en els/les consultors tant professionalment com personalment. Compartir detalls personals pot ajudar a construir confiança.
- Les dones solen preferir dinars de feina, no sopars (la feina a casa continua sent seva).
- El llenguatge corporal és diferent entre homes i dones. Els homes tendeixen a mirar fixament l'interlocutor i afirmar amb el cap per indicar que ho entenen. Les dones pot ser que afirmin amb el cap tot i no entendre el que se'ls diu per encoratjar l'interlocutor a continuar parlant. I les dones solen sentir-se més còmodes assegudes cara a cara.
A Holanda podran tenir el diari gratuït DAG a casa. I el Guardian i l'Observer posen l'arxiu online
I també, fa uns dies, llegia a l'EJC que el Guardian i The Observer posen online tot el seu arxiu. La primera fase, que inclou el Guardian des del 1821 al 1975 i The Observer des del 1900 al 1975, es farà pública el 3 de novembre.
El material de l'Observer del 1791 al 1900 i posterior al 1975 i el del Guardian posterior al 1975 estarà disponible l'any que ve.
En total seran 1,2 milions de pàgines de notícies disponibles a guardian.co.uk/archive. El material disponible inclourà des de la cobertura de l'Observer de l'execució de Lluís XVI el 1793 a la desfeta de Napoleó a Waterloo el 1815.
Serà un servei de pagament per bé que durant tot aquest novembre el mantindran en obert, gratuït.
Internet presentat visualment
- Un que inclou tot internet, mostrant el propietari de cada una de les 4.294.967,29 IPs disponibles i cada una de les adreces IP en llistes negres Spamhaus XBL. A la Wikipedia defineixen Spamhaus com el projecte d'esforç voluntari fundat per Steve Linford el 1998 que té per objectiu fer un seguiment dels spammers de correu electrònic i les activitats relacionades amb l'spam. En vermell, les IPs de l'Spamhaus.
- Un altre que mostra les característiques de les dades "whois" dels IPv4 (4a iteració de l'Internet Protocol) dels cinc RIRs (Regional Internet Registries). Cada píxel de la imatge al 100% representa 1 xarxa /24 que conté 256 hosts. El color de cada píxel correspon al RIR o RIRs on l'adreça està llistada. Si no ho he entès malament, els RIRs són els registradors de dominis de primer nivell de les cinc grans zones del món.
24.10.07
Taula periòdica de la catosfera
Aquesta taula periòdica s'inspira en la Periodic Table of the Internet i "vol presentar de forma gràfica una imatge del panorama actual dels blocs en català. Un recull d'alguns dels millors blocs que es fan en àmbits diversos, de la política a la música, de la literatura a la innovació tecnològica. Una porta a alguns dels barris desconeguts del nostre internet, amagats de vegades enmig del soroll de cada dia".
23.10.07
Setmana dels Mitjans Digitals, del 17 al 20 de novembre
- a les 18.00 h: Trobada de Professionals dels Mitjans Digitals Catalans.
- a les 20.00 h: Nit Digital, festa-taller de videoblogs
Dilluns 19 i dimarts 20:
- de 9.00h a 18.00h Seminari Internacional de Periodisme Digital, amb experts d'Europa i els EUA i casos pràctics de mitjans professionals i ciutadans d'aquí i d'allà.
Tota la informació a http://www.mitjansdigitals.org/
Llistes i llistes de recursos
Noves maneres de comprar: online en 3D i en real aconsellat per tags
RodaMots: cada dia un mot
El primer mot es va enviar el 2 de març de 1999, inspirant-se en els butlletins A Word A Day.
Ara, des de fa uns dies, al DRAC col·laborem amb en Jordi Palou, impulsor del RodaMots en les tasques d'enviament i gestió d'altes i baixes.
16.10.07
11870.com
En versió nerd ho defineixen com a "un delicious d'empreses mashupeant amb diversos doscerismes".
L'explicació sobre el domini tampoc no està gens malament:
"Per què aquest nom? ningú no vol ser un número, però vam pensar que la reputació tan dolenta que tenen tots els 118 es deu al fet que les seves capacitats encara no han estat ben explorades. Encara que el nostre servei és 100% nadiu web, tenim una llicència de la CMT per donar servei d'informació telefònica a través del número 11870. Aquesta condició d'operador ens permet donar un servei afegit i proper als nostres usuaris web i ens facilita les convergències actuals i futures amb el món de les tecnologies mòbils. Per aquest motiu ens agradaria que coincidís l'adreça d'internet amb el número de telèfon."
M'hi he obert un compte, és a http://11870.com/nuria77
Dades de: Facebook, finances i Radiohead
En aquest post del Beth's Blog hi trobareu dues presentacions relatives al Facebook que són força interessants. La primera, per a empreses amb ganes de publicitar-s'hi. La segona, estudiant el model econòmic que proposa Facebook.
Les segons xifres que m'han cridat l'atenció parlen de les audiències dels principals webs financers i econòmics. Encapçala el rànquing Yahoo Finance, amb 15,2 milions d'audiència aquest setembre passat.
Finalment, sembla que unes primeres anàlisis indiquen que In Rainbow, dels Radiohead s'ha venut arreu del món al preu de 8 dòlars de mitjana. En tres dies n'han venut 1,2 milions i s'han embutxacat 9,6 milions de dòlars.
8.10.07
Mots amb cara i ulls
Hi trobareu tot d'autors i autores en cita i en foto. En podeu proposar de nous i, de passada, participareu en un sorteig de llibres signats pels autors.
Me n'he assabentat per l'Octa.beta de Can Antaviana.
Un llibre sobre Rails, un selector de colors i estadístiques de salut online
El primer, sobre un selector de colors com el que trobem al Photoshop. Sembla força complet, amb totes les opcions de selecció de colors disponibles en els programes d'escriptori (H, S, V, R, G, B).
El segon, anuncia que a SitePoint et pots descarregar gratuïtament (fins d'aquí 53 dies des d'aquest post) un llibre sobre programació en Ruby on Rails, programació orientada a objectes.
Finalment, en la setmana en què Microsoft ha presentat el HealthVault -un web on buscar informació mèdica, emmagatzemar l'historial clínic, les vacunacions, les visites al metge i compartir-ho amb tercers- veig que al Pew Internet han donat a conèixer els resultats d'un estudi sobre salut.
Segons aquest estudi, només la meitat dels adults amb malalties cròniques utilitzen internet. Ara bé, quan es connecten es converteixen en àvids consumidors d'informació de salut.
Sembla que el tema sanitari preocupa als nordarmericans. Almenys empreses com Microsoft (amb HealthVault) i Google (amb Google Health) tenen projectes en aquest àmbit.
6.10.07
Sobre buscadors
- Conferències sobre les APIs de Yahoo!, Windows Live i Google (de pagament)
- Presentacions: el call for papers està obert fins el dia 16 d'octubre
- Beers&Blogs
3.10.07
La televisió d'internet, a la conquesta del televisor del menjador
- Ja no calen invitacions per accedir a Joost. Només es demana el registre per començar a remenar els seus continguts. Es manté en fase beta.
- Interessant article recollit a Read/Write Web en què s'assenyala la tendència d'integrar la televisió internet al televisor del menjador amb els set-top boxes o descodificadors que permeten accedir a canals digitals, vídeo sota demanda i accés a internet.
Sembla que el CEO de Joost, Mike Volpi, va deixar entreveure que, en un termini de 18 mesos, Joost seria accessible al televisor amb descodificador.
Esperem que es tracti de descodificadors estàndard! - D'altra banda, a Nova York estan a punt d'ubicar el primer cartell d'alta definició del món localitzat a la via pública, segons llegeixo a Mirá. Passarà continguts produïts per la CNN i qualsevol podrà connectar l'àudio amb una trucada de mòbil a un número gratuït. L'aparell compta amb Bluetooth i regalarà wifi.
Tendències de la publicitat online
27.9.07
5 de novembre: dia europeu d'acció pels drets dels periodistes
Les protestes són, segons llegeixo al web, contra la crisi dramàtica que afronta el periodisme per excés de comercialització, pressió política, estàndards de capa caiguda i condicions laborals pobres.
Els actes també celebraran el rol crucial que han jugat les associacions i sindicats de periodistes per a la promoció i qualitat del periodisme.
S'encoratja cada associació, sindicat i grup de periodistes a organitzar actes aquell dia.
26.9.07
Ens espera un nou Gmail?
Sembla que una altra característica és que seria més 'social': comptaria amb una aplicació de gestió de contactes més completa, que mostraria tot el que comparteixes amb amistats i coneixences.
També s'apostaria per una major integració amb el Google Reader i per poder treballar offline.
Veurem on acaba tot plegat.
Al diari El Punt
Eina online: dibuixar i xerrar
Ho trobareu a: www.sketchcast.com
22.9.07
Novetats a can Google
- L'actualització del Reader. En parlava ara fa uns dies.
- La seva eina online de presentacions (el power point), englobat en el Google Docs. Entre altres funcionalitats permet importar arxius del mateix Power Point, les presentacions es poden publicar i compartir i es pot invitar audiència a mirar la presentació i comentar-la a través d'un xat. A Vida Digital en parlen i a Raons que rimen, també.
- El shared stuff, el seu producte de bookmarking social. A Read/Write Web hi han publicat un article amb els pros i contres. La seva conclusió és que necessita millorar. Jo me l'he posat però encara no he tingut temps de provar-lo.
- La intenció que tenen de llançar un cable submarí entre els EUA i la costa asiàtica del Pacífic. Google serà un dels que construirà un cable de comunicacions multi-terabit ultramarí travessant l'Oceà Pacífic i que es preveu llançar l'any 2009.
- El rumor que corre que obrirà més APIs el 5 de novembre que permetran als programadors aprofitar el seu conjunt gràfic de dades socials. Començaran amb l'Orkut i l'iGoogle (la plana inicial personalitzada) per continuar amb el GMail, el Google Talk i altres serveis. És a dir, veurem gadgets a l'iGoogle que aprofitaran dades socials de l'Orkut, en l'aplicació més bàsica del concepte.
A partir d'aquí vindrà molt més, com extreure dades d'Orkut fora de Google i incrustar-les en aplicacions de tercers via les APIs.
Google també està considerant permetre a terceres parts (Bebo, Friendster, Twitter, Digg, etc) l'accés a les dades a través d'aquestes mateixes APIs.
És la resposta a l'huracà Facebook, que en les últimes setmanes s'ha obert fins a permetre a terceres parts construir aplicacions al mateix Facebook.
El que Google planteja, però, encara va més enllà: permetre a terceres parts extreure i afegir dades de i fora d'aplicacions Google i no Google.
Els 10 llocs del món amb més contaminació
L'objectiu és focalitzar l'atenció mundial cap a aquests llocs, que se sàpiga que existeixen.
La llista és la següent:
- Sumgayit, Azerbadjan: centre industrial de l'antiga Unió Soviètica, amb més de 40 indústries químiques. En el moment de màxima producció, les indústries llançaven 120.000 tones d'emissions nocives anualment. El càncer és entre un 22 i un 51% superior que a la resta del país.
- Linfen, Xina: ciutat ubicada al centre de la prodigiosa i no regulada indústria del carbó a la Xina. La població es queixa d'escanyar-se amb la brutícia de l'aire i les autoritats sanitàries locals confirmen un augment de bronquitis, pneumònies i càncer de pulmó.
- Sukinda, Índia: a la vall de Sukinda hi operen 12 mines que generen 30 milions de tones de residus de roca i contaminen més del 60% dels recursos hídrics amb crom hexavalent, substància cancerígena.
- Vapin, Índia: regió que concentra indústries petroquímiques, de pesticides, de tints, pintures i fertilitzants. Un estudi del govern indi assegurava que no hi ha un sistema segur per llençar els residus industrials, que solen contenir nivells alts de metalls pesants i cianur, entre altres contaminants. La distància amb les fonts d'aigua neta han forçat els habitants a consumir l'aigua contaminada amb el resultat de malalties respiratòries, càncers, càncers de pell i coll, defectes de naixement i infertilitat.
- La Oroya, Perú: ciutat minera dels Andes. L'exposició a la contaminació fosa ha conduït a nivells de plom a la sang perillosament alts en gairebé tots els infants de la ciutat.
- Dzerzhinsk, Rússia: durant la Guerra Freda aquesta ciutat va ser un dels centres productors d'armament químic. Els nens que hi neixen tenen tres vegades més malformacions que la mitjana nacional russa. Una quarta part d'aquests nens creixeran i treballaran en indústries que encara llancen productes químics tòxics.
- Noril'sk, Rússia: allibera més de dos milions de tones de contaminants a l'any. La neu es torna negra de la pol·lució, l'aire fa pudor de sulfur i l'esperança de vida és més de 10 anys inferior a la mitjana russa. La mineria i fosa va començar els anys 30 i ara allotja el major complex mundial de fosa de metalls pesants. L'esperança de vida per als homes hi és de 42 anys, per sota dels 58 de la mitjana nacional.
- Txernòbil, Ucraïna: a la foto, cementiri de vehicles radioactius. Són els 1300 helicòpters, autobusos, bulldòsers i altre equipament que es van fer servir -i contaminar- el 26 d'abril del 1986 en resposta a l'accident nuclear. Aquell dia es va desprendre cent vegades més radiació que no pas amb les bombes d'Hiroshima i Nagasaki.
- Kabwe, Zàmbia: dècades d'extracció minera de plom no regulada han conduït a la contaminació dels habitants per exposició amb l'aigua i el terra. Els nivells de plom en els nens, que sovint es banyen en aigua contaminada i juguen per terra, són suficientment alts com per ser potencialment fatals.
- Tianying, Xina
18.9.07
Lloc recopilatori de notes de premsa sobre l'Àfrica
També compta amb una agenda per a actes i esdeveniments. L'objectiu és esdevenir font per a tots els periodistes que fan recerca sobre l'Àfrica.
Podeu trobar el feed a http://appablog.wordpress.com/feed.
17.9.07
Per fardar de SEO
Us hi atreviu?
Els amos del web 2.0
Els navegants passem dels bàners
El millor perquè un anunci sigui llegit pels lectors és que sembli contingut del web, segons Nielsen, i que adopti el disseny del web, apareixent com a part específica o secció de la plana.
Està clar, però, que, segons com, estaríem parlant de pràctiques poc ètiques. "Els anuncis poc ètics et donaran més fixacions de l'atenció, però les pràctiques ètiques atrauran, a la llarga, més clients lleials".